FÉSZEK

Top 10 kedvenc szobanövény

Mennyivel szívderítőbb egy olyan otthon, melyben szobanövények vannak. Bár valóban igénylik a rendszeres gondozást, a tévhittel ellentétben nincs olyan lakás – legyen az sötét és dohos vagy száraz és napfényes –, melybe ne illene valamilyen növény. 

Muskátlik

Színt és szépséget adnak bármilyen szobához. Egyértelműen a vörös a legnépszerűbb fajtája. Legyen bármilyen színű, néha csalódást okoznak, azzal, hogy nem akarnak nagyra nőni. Igényli a friss levegőt, de a párásságot nem. Mindig távolítsd el a már elnyílt virágokat, valamint tavasszal vágd vissza.
Anyósnyelv

Jó ellenállóképességű, igénytelen növény. Bár a levelei lassan nőnek, sokáig elél, feltéve, h a nem ülteted gyakran, és a földjét állandóan nedvesen tartod – hiszen ezt a két dolgot utálja a leginkább. Egyébként el van egy kis fényű, ám télen is fagymentes helyen.
Vitorlavirág

Gyönyörű, éppen ezért sokak nagy kedvence. Ám tartása – főként az anyósnyelvhez képest – igen macerás. Télen a meleg szobában kell tartani, ráadásul olyan helyen, ahol sosem éri közvetlen napfény, és a huzattól is védeni kell. A tartócserepet pedig mindig körbe kell venni nedves tőzeggel. Virágai akár hat hétig is frissek maradnak, majd halványzöldre színeződnek.
Amarillisz

Népszerűségét hatalmas, mesébe illően szép virágainak köszönheti. Ez a mutatós virágú növény a trópusokról származik, és egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy virágzását szabályozni lehet. Két dologra vágyik igazán: világos – lehetőség szerint ablak melletti – lakóhelyre, és két naponta vízre.
Korallvirág

Ez a Madagaszkárról származó növény szárazságtűrő és kifejezetten fényigényes. Télen gazdagon elágazó virágzatot fejleszt, melyek lehetnek pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek. Ha természetes feltételek mellett tartod, akkor azonban tavasszal nyílik. Azért is oly szeretetre méltó a korallvirág, mert rendkívül alkalmazkodóképes: megél 10, de akár 25 ºC-ban is; nem kényes a közvetlen napfényre, sem a sötétségre. Egy dologra kell figyelned a gondozásánál: nem szabad túllocsolni.
Esernyőfa
(kislevelű sugárarália)

Nagy belmagasságú szobákban nagyon jól mutat ez a növény, hiszen akár 20-30 méteresre is megnő. Nevét a polipkarok módjára szétálló, hosszú, keskeny virágzatáról kapta. Nem szereti a huzatot, de jól eléldegél mérsékelten meleg hellyel. Ha megtetszett, de a magasságigénye megijeszt, akkor sincs gond: metszéssel alakíthatsz rajta.Borostyán

Rengeteg, összesen 15 faját ismerik ennek a növénynek, de Európában csak a borostyán honos. Fákon, kőszirteken, sőt, jobb híján a talajon is elterül. Késő nyártól késő őszig virágzik. Mivel nagyon kedvelt növény, ezért több fajtáját is nemesítették, melyek lassabban növekednek, így aztán lakásban is megélnek.
Zamioculcas

Lehetséges, hogy ezzel a névvel még nem találkoztál vele, hisz a legelterjedtebb magyar becenevei a ZZ-pálma, zami, illetve tévesen a zámia. Viszonylag magas, 45-60 cm magasra nő meg, és elég erős növény. Ha magas hőmérsékleten tartod, akkor sokkal több levelet hoz majd hirtelenjében. Strapabíró: ha melegről van szó, kevés vízzel elél, azonban a túllocsolás elpusztítja.
Aloe

Az aloe jótékony egészségügyi hatásáról már nagyon sok jót leírtak, sőt, arról is miért érdemes a lakásban szobanövényként tartani, éppen ezért most csak a lényegre szorítkoznék. Tartsd lehetőleg világos és alacsonyabb (16-18 ºC-os) helyen. Ha párás helyen tartod, akkor elég 2-3 hetente öntözni, száraz szobában is csak 10-15 naponta kell ezt megtenned. Főként télen könnyen elpusztul az úgynevezett pangóvíztől (egyszerűen elrohadnak a gyökerei).
Fokföldi ibolya

Hivatalosan afrikai ibolyának kellene hívnunk, de ezt alig ismeri valaki a szakembereken kívül. Rengeteg színben virágzik, a leggyakoribb fajtája mégis a lila. Szereti a laza, jól szellőző talajt, fényigényes, furcsa mód a tűző naptól mégis szabályosan megégnek a levelei, barnás foltok alakulnak ki rajta. A húsz fok körüli hőmérsékletet kedveli a leginkább. Még egy dologra kell nála figyelni: alul locsold, és 15 perc után öntsd le róla a felesleges vizet, mert különben el kezd majd rothadni.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL