FÉSZEK

Milyen bojler illik hozzád?

Szerző:
Szabó Anna
A használati melegvíz alapvető kényelmi funkció otthonunkban. De vajon milyen a számodra ideális vízmelegítő? Spórol-e neked, ha sikerül megtalálnod a hozzád illő darabot? Cikkünkben bemutatjuk a vízmelegítők főbb típusait, hogy könnyebben rátalálhass az igazira.

Átfolyós vagy tárolós?

Az átfolyós vízmelegítők nem tárolnak melegvizet, azaz a csap megnyitását követően pont annyi vizet melegítenek fel, amennyire épp szükséged van. Egy kicsit talán várnod kell majd a megfelelő hőmérsékletű fürdővíz kinyerésére - cserébe sosem melegít feleslegesen, hiszen csak akkor működik, ha szükség van rá. A hagyományos tárolós vízmelegítő a kapacitásnak megfelelő mennyiségű vizet melegít, majd adott hőfokon tárol is, hogy mindig ott legyen neked, amikor szükséged van rá. Ez rendkívül kényelmes, de kevésbé energiahatékony megoldás.

Gázos?

A csapvizet elektromos áram és gáz segítségével is felmelegíthetjük. A manapság kapható korszerű gázüzemű készülékek (kombi cirkó) használata során már nem kell szén-monoxid mérgezéstől tartanod. Továbbfejlesztett változataik (kondenzációs kombi cirkó) pedig még takarékosak is. A technológia sajátosságaiból adódóan csak függőlegesen telepíthető.

Elektromos?

Az elektromos bojlerek olyan sokfélék, akár fogyasztói igényeink. Kis tartállyal kézmosáshoz, mosogatáshoz, tetemes tárolókapacitással nagycsaládosok igényeihez igazodva is elérhetőek. Alkalmazkodó típus, így a lakás adottságainak megfelelően akár fektetve is rögzíthető (ám az igazán méretes példányok többnyire földön álló kivitelben készülnek).

Okosbojler: figyel rád és a környezetre

A villanybojler nem bocsát ki semmiféle káros anyagot működés közben, emellett zaj nélkül teszi a dolgát. Méghozzá nem is akárhogy. Az okosbojlerek például fogyasztási szokásainknak megfelelően gondoskodnak a melegvízről. Azokban az időszakokban, amikor nem, vagy csak keveset használsz, nem melegítik folyamatosan újra és újra a megadott hőfokra a vizet. A csúcsidőszakban viszont teljes kapacitásra kapcsolnak. A megfelelő hőfok elérése több időt vesz igénybe, mint a hagyományos, fűtőszálas bojlerek esetében, cserébe viszont sokkal energiatakarékosabbak. Természetesen nem szükséges teljes mértékben rájuk bíznod a fontos döntéseket: az intelligens bojlerek által kiszámított értékek manuálisan is változtathatók.

Hőszivattyús forróvíztároló

Az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből elvont hőenergiát hasznosítja a magasabb hőmérsékletű környezetben. Ezt a technológiát általában a nagy űrtartalmú és nagy fűtőfelülettel rendelkező okos készülékek esetében preferálják.

Indirekt fűtési rendszerű bojler

Ebben az esetben a víz melegítése külső forrás segítségével történik. Ez lehet akár napkollektor, külső hőszivattyű vagy külső kondenzációs gázkazán. Innovatív, környezettudatos és költséghatékony technológia, melynek teljesítménye egyelőre ingadozó vagy a vártnál alacsonyabb is lehet, ezért gyakran egészül ki a hagyományos bojlerekre jellemző fűtőszállal is.

otthon bojler
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL