Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

Hogyan védhetjük meg fabútorainkat az idő okozta amortizációtól?

Szerző:
Szabó Anna
Habár a modern bútorgyártási technológiák térhódítása következtében időszakosan olykor háttérbe szorulnak az aktuális lakberendezési trendekben, a valódi fából készült bútorok – esztétikus megjelenésük és időtálló minőségük – révén a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek.

A fa azonban sérülékeny anyag, így ha nem gondoskodunk a megfelelő felületkezelésről, az időjárási hatásoktól a rovarkárokig több tényező is károsíthatja. De hogyan védekezhetünk ezek ellen? Cikkünkben ezt járjuk körül.


Milyen tényezők veszélyeztethetik fabútoraink épségét?

A megfelelő favédelem biztosítása nélkül fabútorainkat több tényező is negatívan befolyásolhatja, aminek következtében az idő múlásával akár látványos amortizációval is számolnunk kell. A kültéri bútorok esetében például olyan időjárási hatások, mint az eső, a hó, napfény, a széltől való kitettség vagy a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások, a fafelületek elszíneződését, fakulását vagy repedezését is okozhatják.

További veszélyforrást jelenthetnek a különféle farontó gombák és az olyan károsító rovarok, mint a kopogóbogár vagy a cincér- és szúfélék. Az ezen kártevők által okozott károk sokáig láthatatlanok lehetnek, hiszen általában belülről roncsolják – éppen ezért különösen fontos a megelőzés, amit a fabútorok előzetes kezelésével érhetünk el.


Beltéri bútorainkat is érheti kár

Ugyan a beltéri fabútorok jobban védettek a külső károsító elemektől, ez korántsem jelenti azt, hogy ezeknél nem kéne amortizációval számolnunk. A beltéri környezetben ugyanúgy problémát jelenthetnek például a hőmérséklet-ingadozások, de hosszú távon a túl magas vagy túl alacsony páratartalom is okozhat károkat. Az összehúzódás vagy tágulás miatt repedések és deformációk jelenhetnek meg a fa felületén.

Ezen felül a szivárgó csövek, a fafelületen hagyott nedves tárgyak – például szivacsok, poháralátétek – vagy egyéb vízforrások okozta nedvesség is bejuthat a fabútorokba, ami súlyos károkat okozhat, így például a fa megvetemedését, penészképződést vagy rothadást.


Ezért fontos a felületkezelés

A fabútorok felületkezelése kiemelkedő fontosságú azok élettartamának és esztétikai megjelenésének megőrzése szempontjából. A megfelelő felületkezelés hosszú távú védelmet nyújt a különféle környezeti hatások ellen, mint például a nedvesség, a hőmérséklet-változások vagy az UV-sugárzás. Ezzel megelőzhető a fa deformációja, repedezése és elszíneződése. Emellett a fafelületek impregnálására alkalmas speciális alapozók a szürkepenész, a kékgombásodás vagy a rovarkárosítás ellen is tartós védelem nyújtanak.


Bútoraink esztétikai értékét is növelhetjük

A lakkozás, lazúrozás vagy viaszolás, azon felül, hogy segít megakadályozni a nedvesség bejutását, ezáltal pedig a fa rothadását, fabútoraink esztétikai értékét is növeli, hiszen kiemeli a fa erezetét és színét, miközben megőrzi az anyag természetes érzetét is. Ennek köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a fabútorok hosszú távon kiszolgáljanak minket, egyszersmind megőrizzék időtálló és vonzó jellegüket.

A felületkezeléssel mindemellett növelhetjük a fabútorok ellenálló képességét is a karcolások, kopások és egyéb mechanikai károk ellen.


Melyek a felületkezelés lépései?

A felület előkészítése. A fafelületet alaposan tisztítani kell, hogy eltávolítsuk a port, a zsírt, a szennyeződéseket és egyéb anyagokat. Ez lehetővé teszi a felületkezelő anyagok jobb tapadását.

Csiszolás. A fafelület csiszolása segít simává tenni és eltávolítani a durva részeket. Ezzel elősegíthetjük, hogy a felületkezelő anyagokat egyenletes tudjuk szétoszlatni a kezelendő felületen.

Alapozás. Az alapozó réteg felvitele, bár opcionális, javíthatja a festék, lakk vagy lazúr tapadását, valamint kiegyenlítheti a fa szívósságát.

Fő felületkezelő anyag alkalmazása. Ez a lépés magában foglalja a kiválasztott felületkezelő anyag, például festék, lakk, olaj vagy viasz felhordását. A kiválasztott anyagtól függően szükség lehet több réteg alkalmazására is.

Köztes csiszolás (opcionális). A rétegek közötti csiszolás segíthet a felület simaságának javításában és a következő réteg hathatósabb tapadásában.

Végső réteg alkalmazása. Az utolsó réteg felhordása biztosítja a végső megjelenést és védelmet. Ez lehet egy végső lakk-, lazúr-, viasz- vagy olajréteg, attól függően, hogy milyen típusú felületkezelést alkalmazunk.

Száradás. A rétegek alkalmazását követő száradási idő lehetővé teszi, hogy a felületkezelő anyagok megfelelően megszilárduljanak és kifejtsék hatásukat a felületen.

A megfelelő favédelem biztosításával tehát elősegíthetjük, hogy fabútoraink hosszú időn keresztül épek és esztétikusak maradjanak. A felületkezelésen felül azonban arra is érdemes figyelmet fordítanunk, hogy bútorainkat rendszeresen tisztítsuk és karbantartsuk, hogy elkerüljük a por és a szennyeződések lerakódását. A kinti bútorok esetében továbbá ajánlott a megfelelő tárolásra is ügyelnünk – így használaton kívül nem lesznek kitéve a túlzott napfénynek vagy az időjárási viszontagságoknak.

 

Fotó (paid): https://hu.123rf.com/photo_212916692_house-modern-yellow-cushion-pillow-contemporary-interior-home-decor-sofa-grey-generative-ai.html 

favédelem
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL