FÉSZEK

Amit a fürdőszobai lámpákról tudni érdemes...

A legtöbben talán bele sem gondolnak, hogy mennyi időt töltenek naponta a fürdőszobában. Pedig, ha összeszámoljuk a reggeli és az esti rituáléval, valamint az egyéb időszakos tevékenységekkel (fogmosás, mosakodás, fürdés, sminkelés, borotválkozás, kézmosás, mosás bekészítése, teregetés stb.) töltött perceket, akkor rájöhetünk, hogy ez nem is olyan kevés. Ezen tevékenységekhez a megfelelő fényforrás gondos megválasztása nagy körültekintést igényel.

De vajon melyek azok a tényezők, amiket érdemes mérlegelni és figyelembe venni, mielőtt döntünk egyik vagy másik fürdőszobai lámpa mellett?

 

A fürdőszobai lámpa kiválasztása

Ebben a helyiségében az intimitás érdekében (vagy energetikai szempontok figyelembevétele miatt) általában nincs vagy csak egy nagyon kicsi ablak van. A legtöbb fényt mesterségesen kell biztosítanunk.

A lámpánk kiválasztásánál jó, ha szem előtt tartjuk, hogy fürdőszobánkban alkalmanként magas a páratartalom vagy víz fröccsenhet szét tisztálkodás közben. A súlyos balesetek elkerülése érdekében a fürdőszobát zónákra osztották fel aszerint, hogy az adott terület mennyire távol esik az eszközöktől. A szigorú szabályok és szabványok megfeleltetésére az IP-védettség mutatója áll rendelkezésünkre, ami a környezeti behatások elleni védettséget jelzi. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a védelem az idegen anyagokkal és különböző környezeti behatásokkal szemben: fürdőszoba esetében az ideális védettség minimum IP44.


Most, hogy megbizonyosodtunk arról, elektronikai készülékeink mekkora biztonságot követelnek, koncentrálhatunk a fényintenzitásra! A világítást célszerű úgy kiválasztani, hogy minden napszakban igazodni tudjon igényeinkhez, életvitelünkhöz. Általánosan eldöntendő kérdés, hogy az ellazulást jobban segítő melegfehér (2700-3000 Kelvin) vagy a tisztaságérzetet keltő, élénkítő, semlegesfehér vagy hidegfehér színhőmérsékletű (4000-6500 Kelvin) fényt részesítjük előnyben. Mindenesetre érdemes azzal is számolni, hogy a csempék színe is befolyásolja a világítás erősségét, illetve egyre inkább divattá válik, hogy a fürdőszobánk az otthonunk wellnessrészlegévé lép elő, és fürdőszobánk ezen funkcióját segítve különböző színes, szabályozható LED-szalagokat is használhatunk.

Igen ám, de akármilyen kicsi vagy nagy a fürdőszobánk, egyetlen egy világítótest nem lesz elegendő! Ha tökéletes fényeket szeretnénk, akkor több opció felszerelésére is szükség van.

Hova kerüljön a lámpa?

Általános világításként a legalapvetőbb, ha valamilyen mennyezeti lámpát választunk. Ez lehet akár a mennyezeten több kiállással megvalósított, szórt fényű világítóeszköz vagy beépített spotlámpa. Ezek kombinációja pedig már csak esztétika és szükség kérdése.

Ha megvan a fő fényforrás, válasszuk ki a fürdőszoba azon területeit, amelyek láthatóság szempontjából ugyancsak fontosak, ilyen például a tükör, ami előtt szépítkezünk, fogat mosunk, borotválkozunk. A mennyezetre szerelt lámpa fényének sugárzási szöge – kiváltképp, ha az a szoba közepén helyezkedik el – nem lesz számunkra ideális, hiszen árnyékot fog vetni az arcunkra. Ezért a legjobb megoldás, ha mind a tükör fölé, mind pedig a tükör mellé is rögzítünk lámpát, amennyiben a lehetőségek adottak. De egyre több háztartásban elterjedt a helykihasználás érdekében, hogy a fürdőszobát összekötik a WC-vel. Ennek a területnek a megvilágítására használhatunk falilámpát.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL