Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
DIVAT

Fényvédelem - mert a bőrünk nem felejt!

Szerző:
Szabó Anna
A fényvédelem fontosságáról már mindenki hallott, de vajon tényleg elég komolyan vesszük-e az orvosok, bőrgyógyászok, kozmetikusok figyelemfelhívását?

Fontos megértenünk azt, hogy a káros UVA és UVB sugarak nemcsak a szépségünkön ejthetnek csorbát, de bizony komoly egészségkárosító hatással lehetnek bőrünkre.

A bőrrák nem játék, ne kockáztassuk legnagyobb szervünk egészségét. Emellett persze, ha testünk és arcunk fiatalos harmóniáját hosszú ideig szeretnénk a tükörben viszontlátni, akkor is kötelező a fényvédelem az év minden napján, még a borúsabb napokon is.

Rengeteg termék elérhető a piacon, legyen szó a legkisebbek bőréről, az ajkunk védelméről, arcunk és testünk óvásáról, de számos termék kacsint ránk a smink és haj részlegről is, melyek szintén a nap káros sugarai ellen hivatottak védeni bennünket.

De hogyan is válasszuk ki a fényvédő arzenálból a számunkra legmegfelelőbbeket?

Alapvetően két fő csoportra oszthatjuk ezeket a termékeket: fizikai és kémiai fényvédőkre.

A fizikai vagy más néven ásványi fényvédők, leggyakrabban cinkoxiddal és/vagy titánium-dioxiddal működnek, és pajzsként verik vissza a bőrünkről a káros UV-sugarakat.

Gyermekeknek a fizikai fényvédők használatát javasoljuk 6 hónapos kortól, előtte csak fizikálisan védjük a bőrüket. Fontos, hogy direkt napfényre soha ne tegyük ki a babákat! Karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban napellenzőkkel, arcot, fület és nyakat takaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőket a napfénytől, mert pár perc alatt is le tud égni az érzékeny bőrük.

Ezen praktikákat ajánljuk idősebbeknek is, nemcsak a piciknek, hiszen fényvédő használata mellett, ezekkel az egyszerű lépésekkel is csökkenthetjük a napból jövő sugarak negatív hatásait.

Fél éves kor után, előszeretettel használjuk a gyerekeknek készült fényvédő sprayket, krémeket és habokat. Ezek a termékek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmaznak, melyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a káros sugarakat és nem szívódnak fel a bőrbe.

Kiváló választás lehet nyaralásra a gyerekeknek, ha a fényvédő vízálló tulajdonságú és minimum 30-as faktorszámmal rendelkezik.

A fizikai fényvédőt tartalmazó termékek egy apró hátránnyal rendelkeznek - ami felnőttek esetében zavaró tud lenni - az pedig az, hogy a bőrön fehéres réteget képeznek. Ennek ellenére rosaceás illetve nagyon érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőrre is inkább fizikai fényvédelmet javaslunk.

Kémia fényvédők hatásmechanizmusa alapján, a nap nem kívánatos sugarait elnyelik, átalakítják, így ártalmatlanítva káros hatásukat. Használatuk könnyebben beilleszthető a mindennapi rutinba, hiszen felvitelük után azonnal beszívódnak a bőrbe, nem hagynak nyomot. Ezeknek a termékeknek a hátránya, a bennük található kémiai hatóanyag könnyű bomlékonysága, mely nagyobb terhelést jelenthet az érzékeny bőrnek.

Szerencsére, ma már kombinált formában is megtalálhatjuk a termékekben, így tényleg mindenki számára elérhető a legmegfelelőbb változat.

A legmodernebb termékek már kékfény szűrőket is tartalmaznak, mely korunk “betegsége” miatt lettek kifejlesztve, hiszen rohamosan nő az emberek képernyő előtt töltött ideje. A kékfény pedig igazoltan bőröregítő hatással bír.

Olyan esetekben, ha valaki hajlamos a herpeszre, kiváltképp ajánljuk az fényvédővel ellátott ajakápoló készítmények használatát.

Napjainkban nagy hangsúlyt kapott a haj védelme is, ezáltal nem kell lemondani arról sem, ha hajkoronánk szépségét szeretnénk megőrizni.

Fontos megemlíteni, hogy számtalan gyógyszer fényérzékennyé teheti a bőrünket, például az antibiotikumok, illetve a fogamzásgátlók, ezért alkalmazásuk mellett is fokozott figyelemmel kell lenni a fényvédelemre! Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy az éppen aktuálisan szedett gyógyszer valóban fényérzékenyít-e, legjobb gyógyszerészünk tanácsát kikérni.

Végül, de nem utolsó sorban lényeges beszélni az eredményességükről. A fényvédő készítmények akkor lesznek igazán hatásosak, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk őket, vagyis megfelelő időben és mennyiségben visszük fel azokat.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? A kémiai fényvédőket a szabadban tartózkodás előtt 20 perccel vigyük fel a bőrünkre és 2 óránként ismételjük meg. Az ajánlott mennyiség arcra és nyakra két ujjnyi, míg testre, hétköznapi mércével mérve 3 evőkanálnyi a javasolt mennyiség.

Ahogy a címben is szerepel: bőrünk nem felejt, így ne felejtsünk el mi is megfelelően gondoskodni róla!

Ha legjobb minőségű dermokozmetikai fényvédőket szeretnéd megvásárolni, akkor látogass el az egyik Unipatika Gyógyszertárba, vagy rendeld meg webshopukról.

fényvédő
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL