Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

Kedvenceink szervezetét is megterheli a meleg!

Szerző:
Szabó Anna
Sokféle magyarázat létezik arra vonatkozóan, miért melegebbek a nyarak, a lényegen egyik sem változtat! Fel kell készülnünk arra, hogy kedvenceink szervezetét is erősen megterheli a nagy meleg. A média, a közösségi portálok az állatvédők felhívásaitól hangosak - arra kérnek, vigyázzunk fokozottan rájuk!

 

Sok lakásban a klíma a gazdik mellett a kedvencek kényelmét is biztosítja, de nincs ez mindenhol így. Számtalan praktika létezik, nézzünk néhányat!

Helyezzük biztonságba!

Sokan azt hihetnék, hogy megbolondult, aki ilyesmit ír, de nem! Akár udvaron, akár lakásban, akár terráriumban, akár kalitkában nevelgetjük kedvenceinket, a hirtelen jött melegben minden óra kínszenvedés, amikor nem nyújtunk enyhítő hűvösséget nekik. Gondoljuk végig a napjukat, és azt, mikor és hogyan érheti őket plusz és felesleges hő. A reggeli hűvösebb levegő, ha nem árnyékolunk, dél tájban pokoli forróssággá változik. A számítógép, vagy egyéb elektromos - vagyis hőt leadó - készülék melletti kalitka, terrárium is sok plusz meleget kap a nap folyamán. Ezért inkább költöztessük át a kis lakot.

A legkönnyebben úgy tarthatjuk hűvösben kedvenceinket, ha a fürdőszobánk nem túl napos és van benne kád. Engedjük tele vízzel, majd a kalitkát, terráriumot, ha megoldható, vigyük be és tegyük a hűvös padlóra. A víz és a levegő hője szépen lassan kiegyenlítődik majd, de egy fél napon át bizonyosan kellemes hőmérsékleten tudjuk őket. Persze a fürdőt sem tudjuk túl zsúfolni, ha több féle állattal élünk együtt, akkor szükség lehet rá, hogy egyéb módokon hűtsük le őket. Ha kedvencünk nem túl izgága és szívesen fekszik a helyén, akkor jó szolgálatot tehetnek a vízzel megtöltött és lefagyasztott PET palackok. Ezeket gyakran cseréljük a fagyasztóban, és törölközőbe csavarva tegyük kisállatunk fekhelyébe.


Árnyék és ivóvíz elengedhetetlen!


Sokunk kedvence él a kertben, itt is fontos, hogy mindig legyen számukra elérhető némi árnyék és friss ivóvíz. De soha ne essünk át a ló túl oldalára, a víz friss legyen, és ne hideg - főként ne jeges! Ebben a rekkenő, forró nyári időben egy megfázás vagy torokgyulladás ugyanis végzetes lehet. Gondoljunk kertünk madaraira is, kisebb lapos tálkába tegyünk egy követ és reggelente töltsük fel friss vízzel. Ebben ihatnak és le is hűthetik magukat eleségkeresés közben.

Lehetőség szerint a sétákat időzítsük a kora reggeli és a késő esti órákra, mert a forró járda a kutyáknak is elviselhetetlen élményt jelent és feltétlenül kerüljük az autókázást. Amennyiben nem életbevágóan fontos, ne ültessük autóba őket, egy dugóban a számunkra kellemetlen várakozás nekik elviselhetetlen. A klíma ugyan segít, de ha bármi miatt az autót nem tudjuk hűteni, kellemesebb nekik otthon, a hűvösben várni a gazdit. Ha azonban elkerülhetetlen az utazás, mindig úgy induljunk útnak, hogy számítsunk rá, bármi megeshet, hűtő táskában vigyünk vizet, legyen nálunk kutya törölköző, amit benedvesíthetünk hideg vízzel és így hűtsük le a felhevült ebet. Száz szónak egy a vége: törekedjünk arra, hogy megelőzzük a bajt.

Ideális esetben ilyenkor vízparton lenne a helyünk, csobbanni egy hideg tóban kedvencünkkel együtt. Vigyázzunk rájuk, tegyük könnyebbé nekik is ezt az elviselhetetlen forróságot, míg megérkezik az enyhülés. További jó tanácsok ebben a témában >>>

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL