ÁLLATI CUKISÁGOK

Állatok, akik gyógyítanak is

Az ember és állat barátsága több ezer éves. Az hogy még képesek minket meggyógyítani is, egy új keletű felfedezés. De hogyan képes egy szőrös négylábú gyógyítani? Mit tudnak ők, ami akár egy több diplomás szakemberrel való beszélgetésnél is többet ér?

 

Ebterápia

Azt már régóta tudjuk, hogy a kutya az ember leghűségesebb barátja. Emellett okos, és kiválóan tanítható arra is, hogy támaszt nyújtson a vakoknak, megtalálja a lavina áldozatait, vagy kiszabadítsa a földrengés túlélőit. 

Segítségével szóra bírható a trauma miatt némaságba temetkezett gyermek, oldható a depresszió és csökkenthető az egyedülállók magányérzete. A kutyát terápiás foglalkozásokon megfigyelték, milyen kedvező hatással van az ember szociális és érzelmi fejlődésére. 

A kutyák például a szívbeteg emberek számára a legmegnyugtatóbb társaságot jelentik, nyugalmasabbat, mint saját embertársaik - mutatta ki egy tanulmány. A velük való együttlét során csökken a betegekben a szorongás, és a vérükben lévő stresszhormonok szintje.


A kutyák nagy vigaszt jelentenek a betegek számára. Boldogabbá, nyugodtabbá teszik a betegeket, akik ráadásul úgy is érzik magukat, mint akiket nagyon szeretnek. Ez különösen akkor hasznos érzés, amikor az ember fél és nem érzi jól magát.

Bármilyen kutyusból lehet terapeuta, legyen az fajtatiszta, díjnyertes, vagy éppenséggel keverék. Ismerniük kell az alapvető parancsszavakat, és – ellentétben a „hétköznapi” kutyákkal – nyugodtnak kell maradniuk a sok járókeretes és tolókocsis ember közelében is. 
Sőt, a terápiás állatnak nem is kell feltétlenül kutyának lennie. Erre élő példa Quai és Pó, a két vietnami csüngőhasú malac, akik gazdájuk, Maryanne Windish jóvoltából az amerikai Doylestown kórház betegeinek hoznak fényt az életébe, adják vissza életkedvét.

 

A delfinekben van valami varázslatos

Ha a delfin segítette terápiáról beszélünk, először is figyelembe kell vennünk a víz jelentőségét. Azért jelentős hatású terápiás közeg, hiszen az emberi élet egy "vizes" közegben kezdődik, egy védett lebegésben. 

Természetes életörömükkel, játékosságukkal és kedvességükkel a delfinek intenzív szeretetvágyat és természethez való kötődést ébresztenek bennünk. Ezeket az érzelmeket a szakemberek a terápia során beépítik a gyakorlatokba, ezáltal is gyorsítva a fejlődést.

A terápia lényege, mint az élet lényege; boldogságot, odafigyelést adni és kapni

A tanulást célzó terápiában a gyerek egy személyes terapeuta segítségével csatlakozik a tréninghez, melyet egy lebegő "mólón" tartanak a tengeren. A tréning struktúráját, csakúgy, mint a gyermek személyes programját, az egyéni szükségleteinek megfelelően állítják össze. Ebben a keretben a gyermek megtanulja, hogy bizonyos aktivitásokat hajtson végre a delfinekkel, melyek koncentrációt, gondolkodást, figyelmet, koordinációt és tervezést igényelnek, pl. eteti őket, a delfinek által ismert jeleket ad nekik. A találkozás célját így élményszerű és kellemes módon érik el, mely szituációban érzelmileg feltöltődik.


A kapcsolat delfin és gyerek között a delfinek szabad akaratán múlik, akik nagyon természetes terapeuták. Az ő eredendő barátságosságuk az ember felé, az orruk, bőrük tapintásának kellemes érzete, a hangok skálája, amit kiadnak, és az örökös mosoly az "arcukon", mind izgalmassá és motiválóvá teszik ezeket a találkozásokat a gyermek számára.

 

A doromboló macskák

Kevesen tudják, hogy a dorombolás eredetileg a szoptató anyamacska és kölykei közötti kommunikációt szolgálja, bár a tudósoknak máig nem sikerült kideríteniük, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska. 

A dorombolás a hízelgés, az öröm kifejezése mellett nyugtató célzatú is. Még a beteg vagy sebesült macskák is dorombolnak, mert érzik gazdájuk szorongását, és nyugtatni akarják a szeretett embert. 

Több tudós szerint a dorombolásnak (ön)gyógyító hatása is lehet

Műszeres vizsgálatok is igazolták, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart, mintegy 20%-kal csökken a vérnyomása. Akik együtt élnek házi kedvenceikkel, azoknak tartósan alacsonyabb a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, valamint a stressz-szintjük. A macskadorombolás alacsony frekvenciás rezgései – kísérletekkel igazolhatóan – meggyorsítják még a csonttörések utáni gyógyulást is.


Az idős korúak, akik állatokat gondoznak, érzik, hogy az állatnak szüksége van rájuk, emiatt jobban törődnek magukkal, saját egészségükkel is. Az állatokat simogatva endorfinok, vagyis boldogsághormonok szabadulnak fel, erősödik az immunrendszer, könnyebben megy az ellazulás, oldódik a magány és a szomorúság-érzés, csökken a fájdalomérzet.

Sokak számára az állatok valóban igazi, sőt egyetlen társuk, akik gondoskodásért cserébe ragaszkodásukkal és feltétel nélküli szeretetükkel ajándékozzák meg gazdáikat.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL