ÁLLATI CUKISÁGOK

A kutyának tényleg az ágyban a helye? - A tudomány szerint igen!

A kutyatulajdonosok nagy eséllyel ismerik az örömöt, amikor szeretett szőrpamacsuk mellett alhatnak el. Az esetleges arcnyalogatás, a horkolás és a fészkelődés nem túl nagy ár azért, hogy lássák kedvenceiket békésen elterülni a kanapén. Mégis, szeretjük, amikor a tudomány olyasvalamit is alátámaszt, ami már eddig is nyilvánvaló volt.

Egy „A nők alvásminősége és rutinja a kisállattartás és az ágy megosztásának függvényében” nevű tanulmány során 962 nőn keresztül vizsgálták, hogy házikedvencünk mekkora befolyással bír az alvással eltöltött időnkre. A résztvevők 55%-a legalább az egyik kutyájának megengedte, hogy az ágyában aludjon, míg 31% legalább egy macskával osztozott az ágyon.


A tanulmány szerint a résztvevők 57%-a emberi partnerrel is együtt aludt. A kutatás kimutatta, hogy míg a macskák és az emberek inkább csak megzavarták az alvást, a kutyákkal egy álom volt osztozni a fekvőhelyen.


Akár egy hatalmas őrző-védő kutya durmol az ágy tövében, akár egy törpetacskó kuckózza be magát melletted a takaró alá, úgy látszik, a kutyák rendelkeznek egy velük született képességgel, amivel megnyugtatnak minket, és segítenek mélyen aludni, ellentétben az emberekkel és a cicákkal.


Kutyáink nem csak odabújni szeretnek hozzánk, hanem kiderült, hogy időnként ők is fennmaradnak éjszaka, és a problémáikon gondolkodnak. Egy másik tanulmány szerint ugyanis szőrös négylábú barátaink a mindennapok nehézségei miatt néha csak nehezen tudnak elaludni. Ez azt jelenti, hogy van még egy dolog, amiben hasonlítunk.


Annak érdekében, hogy megvizsgálják a kutyák alvását, a kutatás alatt arra figyeltek, hogy egy-egy pozitív vagy negatív tapasztalatot követően milyenné válik az alvás minősége. Például azután, hogy megdicsérték a kutyát, és megvakargatták a fejét, vagy azután, hogy leszidták őket egy rossz tettért. Nem meglepő módon a negatív tapasztalatok után a kutyák sokkal nyugtalanabbul aludtak, míg a pozitívak után mélyen és hosszasan.
Vitathatatlan tény, hogy a kutyák olyan barátok az életünkben, akiket nem mindig érdemlünk meg, viszont feltétlenül szükségünk van rájuk.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL