Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

A kutyák és macskák képesek látni a „láthatatlant”? - Egy új tanulmány szerint igen

Szerző:
Szabó Anna
Számos állatfaj képes olyan frekvenciákat is látni, amiket az emberek nem tudnak. Eddig úgy gondoltuk, hogy az UV sugarakat az állatok sem képesek észlelni, ez az elmélet viszont megdőlni látszik. Néhány évvel ezelőtt biológusok egy csoportja arra a felfedezésre jutott, hogy a kutyák, a macskák és más emlősök is látják az UV-fényt.

Ez az a tartomány, amit az ember a vöröstől az ibolyáig terjedő tartományon túl már nem lát, a szemlencse ugyanis blokkolja azt, mielőtt elérhetne a retinába. Idáig úgy tartották, az állatokkal is ugyanez a helyzet.


Tudósok elhullott emlősök, köztük macskák, kutyák, majmok, pandák, sünök és vadászgörények szemlencséjét vizsgálták. Azt próbálták kideríteni, hogy a szemlencsén keresztülhaladva mennyi fény jut el a retinába, és a folyamat során felfedezték, hogy az emlősállatok mégis képesek az UV fény észlelésére.


Ez a felfedezés többről szól, mint amit először gondolnánk. Előfordult már, hogy házi kedvenced kitartóan fixírozott valamit, miközben te semmit sem láttál? Lehet, hogy ilyenkor „lelkeket” vagy más földöntúli erőket látnak? Bár a kutatás arra nem tért ki, hogy az állatok ilyen jellegű jelenségeket is látnak-e, annyi biztos, hogy sokkal többet észlelnek a világból, mint amennyi a mi szemünk előtt zajlik. Nyilvánvaló, hogy az állatok olyan dolgokra is rá vannak hangolódva, amik létezését mi csak nem is sejtjük.

A valós igazságot talán sosem fogjuk megtudni, hiszen nem tudunk velük azon a szinten kommunikálni, ami az információcseréhez szükséges lenne.
 

kisállat macska kutya állatfaj emlős
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL