ÁLLATI CUKISÁGOK

A kutyák egyes embereket megugatnak, míg másokat nem - Valamit közölni akarnak ezzel?

Szerző:
Szabó Anna
A kutyák őrzik a birodalmukat, figyelnek, nehogy átlépje egy idegen ezt a területet. Amikor a kutya morogni kezd, az agresszivitást, ám szorongást is jelezhet. Olyan eset is van azonban, amikor egy állat a farkát akkor is csóválja, ha ismeretlen személlyel találkozik. Vajon mi alapján különbözteti meg a kutya az embereket? Érez valamit, amit mi nem látunk esetleg?

A legtöbb ember úgy véli, hogy az az ember, akit az állat nem fogad el, nem jó ember. Igaz lenne mindez? Minderre nincs egyértelmű válasz, ami minden kutyára egyformán vonatkozna. A tapasztalt állatorvosok azonban már megvizsgálták mindezt, és megosztották a következtetéseiket.


A kutyák szaglószerve 10.000-szer érzékenyebb, mint az emberé. Ezért felfoghatatlan az ember számára, hogyan érzékelik a kutyák a világot, és milyen további információik vannak. Elképesztő, hogy a nyomozásra kiképzett kutyák képesek például megkülönböztetni egymástól az ikreket is, akik egy ágyban alszanak és ugyanazt az ételt fogyasztják. Képesek olyan szagokat beazonosítani, ahol már jártak, és olyan emberek illatát, akikkel már valaha találkoztak, akkor is, ha már eltelt néhány óra.


A kutya bizony képes megérezni valamit, amit te nem észlelsz egy emberrel kapcsolatban, és elkezd morogni, ha valami rosszat érez. Megérzi ugyanis azt a szagot, amit korábban valamilyen negatív dologhoz társított. A kutyák összes reakciója korábbi tapasztalatokon alapul. Mivel nem tudják elmondani, mit éreznek, neked kell rájönnöd, miről is van szó. Ez az egyik oka annak, hogy sokan kölyökkutyát szeretnének, akit születésük óta nevelnek és megismerik. Ha már felnőtt állatot adoptálsz, el kell telnie némi időnek, mire kiderül, hogy milyen az állat pszichéje, jelleme.


A kutya elsősorban a szaglás útján tájékozódik. Ám olykor rámorran az emberre, amikor valamilyen különös dolgot észlel, ami korábbi dolgokra emlékezteti, ez lehet a magasság és a mozgás módja. Éppen ezért a kutyák könnyen felismerik azokat a személyeket, akiket már láttak, és akiken kalap volt vagy éppen esernyő volt náluk.


Ha biztos vagy abban, hogy az illető nem veszélyes, tanítsd meg a kutyát arra, hogy megnyugodjon az adott személlyel kapcsolatban. Dicsérd meg és határozott vezényszavakat használj, ezeket ismételd el néhányszor. A kutya ezután gond nélkül végrehajtja a parancsot. Amikor közeledik az illető, tedd ugyanezt. Jutalmazd meg a kutyádat a kedvenc jutalomfalatjával, majd a vendég is használja a kutyával szembeni vezényszavakat, és adjon enni ő is a kutyának, annak kedvenc ételéből.


Semmiképpen ne bántalmazd a kutyát, ne így akarj domináns falkavezér lenni. Használd ehelyett az intelligenciádat, hogy az állat tudja, mit vársz el tőle. A te feladatod okosabbnak lenni ilyen esetekben a kutyánál. Nem egyszerű feladat, de lehetséges.

 

 

kutya kisállat
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL