ÁLLATI CUKISÁGOK

3 dolog, amit a macskád taníthat a buddhizmusról - Győződj meg róla!

A macskák, akár az emberek, lehetnek higgadtak vagy akár kiszámíthatatlanok is. Minden macska egyéniség. Noha mindegyik különbözik, de vannak olyan dolgok, amelyek ismétlődnek a macskák esetében. Olyan tulajdonságok és viselkedésformák ezek, amelyek kiválóan példázzák a buddhista alapelveket.

Szabadnak lenni és a jelenben élni


Hogy önmagad legyél – mindig önmagad – anélkül, hogy ragaszkodnál a korábbi énedhez. Mondd azt, hogy Hai! (Igen!), felejts el mindent magadról, és felfrissíted az új énedet. És mielőtt az új én megöregedne, keríts egy másikat!” Zen Master Shunryu Suzuki


Suzuki percről percre leírja az élet elviselhetetlennek tűnő áramlását, és azt tanácsolja, hogy „Igent!” kiálts, hiszen te magad is áramlasz az élettel. A macska képes gyorsan váltani - az egyik pillanatban még pihen, a következőben pedig már játszik, annak ellenére, hogy az előző pillanatban ezt még egyáltalán nem tervezte. A macska mindig azt teszi, amit éppen a jelenlegi énje diktál. Felfedez egy kartondobozt, vagy éppen megtámadja, netán elalszik benne, attól függően, épp mit szeretne.


A fönti két másik tulajdonság, a macska nem cselekvésre való képessége és az öntudatosságra való törekvés összefüggésben van azzal, hogy a macska képes a jelen pillanatban élni. A nem cselekvés és az önszeretet a kulcs a szabad élethez és ahhoz, hogy a mának élj. Bár a macskák nagy része háziasítva lett, megtartja énjének azt a részét is, amely összhangban él a természettel.


Amikor látod az oroszlánt pihenni a természetben, vagy a homokon elnyúlni egy macskát, láthatod, hogy mennyire képesek megélni a jelen pillanatot és milyen nagymértékben képesek ellazulni. Noha alkalmazkodtak az emberi kultúrához, képesek ösztönösen összekapcsolódni a természettel, és ebből te is sokat tanulhatsz. Képes lehetsz te is megélni a pillanatot és intuitív módon reagálni a környezetedre.


A jelenben élve, ellazulva és önszeretet gyakorolva - ezek azok az alapelvek, amelyek fontosak. Természetesen a macskák is lehetnek olykor agresszívek és furák, akárcsak az emberek, nem minden esetben testesítik meg a buddhizmus tanait. A fontos mégis az, hogy a macskák mindig önmagukat adják. Összhangban élnek saját magukkal és a környezetükkel.


Sok ember kicsit eltávolodik a saját testétől, a lelkétől, nem képes a jelenben élni és azon küzd, hogy visszanyerje az elengedés képességét és azt, hogy ismét harmóniában éljen a környezetével. A napozás, az önszeretet, az önfeledt játék, amelyet a macskák mind művelnek, jó kezdet lehet mindehhez.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL