UTAZÁS

Berlin milliárdokat fektet az ivóvíz biztosításába

Szerző:
Szabó Anna
Minden egyes berlini naponta 120 liter vizet fogyaszt el.

Berlin a vízművek terén elmaradott: van néhány cső, ami több mint 100 éves. A város a következő években milliárdokat fektet be a vízellátás biztosításába. Csak a Wasserbetriebe 2030-ig hatmilliárd eurót tervez befektetni az infrastruktúrájának fejlesztésébe. A több mint 100 éves csövek korszerűsítése mellett a jövőben a szennyvízhálózatot is teljesen külön akarják választani, mivel eddig ivóvíz került a WC-be.

Jelenleg minden egyes berlini naponta mintegy 120 liter vizet fogyaszt el, ami évente 220 millió köbméter is lehet. Viszonyításképp ugyanez az érték Türingiában már mindössze 90 liter.

 

 

 

Az ellátás azonban a jövőben szűkössé válhat, mivel egyrészt a lakosság beáramlása miatt nő a fogyasztás, másrészt a Spree, a Havel és a Dahme folyók kevesebb vizet szállítanak a városba. A Spree már most is néha visszafelé folyik a forró nyári napokon.

Ez még fontosabbá teszi a város vízfogyasztásának átszervezését. Ez magában foglalja a vízkörforgások szétválasztását. Több kísérleti projektben már most is külön engedik le a mosdókagylókból, zuhanyzókból és fürdőkádakból származó, csak enyhén szennyezett vizet, megtisztítják és a WC-k öblítésére használják.

Erwin Nolde vízmérnökkel közösen a Berlinovo lakásépítő vállalat ennek megfelelően alakított át egy 440 lakásos diákszállót a Pankow-i Selma-Lagerlöf-Straße-ban. Ezzel évente 5,4 millió liter ivóvizet takarítanak meg.

"Berlinben a meglévő épületekben 30 százalékos szén-dioxid- és vízmegtakarítás érhető el" - mondta Nolde mérnök, aki több ilyen projektet kezdeményezett Németország-szerte. Az ilyen átalakítások beruházási költségei egy-két havi bérleti díjjal ésszerűek lennének a lakók számára. Eddig azonban az ingatlantulajdonosok nem kaptak ösztönzést arra, hogy ilyen szennyvízelválasztó és újrahasznosító rendszert telepíttessenek.

Összességében a szakértők úgy vélik, hogy Berlin a vízellátás szempontjából jól áll. Az elmúlt években kialakított visszaduzzasztó területeknek köszönhetően a hosszú aszályos időszakok már most is nagyrészt elkerülhetők. Ha azonban a fogyasztás tovább emelkedik, a tárolótartályokat meg kell bővíteni és fel kell tölteni.

berlin víz ivóvíz
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL