UTAZÁS

10 hely a világban, amely bármikor eltűnhet a föld színéről

A világ legnagyszerűbb csodái közül némelyik történelmi hely, mely évszázadok vagy évezredek óta létezik. Sokat közülük azonban évszázadokig nem ismert az emberiség. A városiasodásnak, a természeti katasztrófáknak és a környezetszennyezésnek köszönhetően úgy néz ki, hogy ezeknek a történelmi helyeknek az évszázad végére teljesen nyoma vész.

.

Glacier Nemzeti Park

10 000 évvel ezelőtt a Montana állambeli Glacier Nemzeti Park jégrétege kb. 1,6 km vastag volt. 1910-ben, amikor a parkot megalapították, kb. 150 gleccser volt itt, ám ezekből az óriásokból csupán 25 maradt fenn, és valószínűleg 2030 végére mindegyik el fog tűnni. A park szíve a Grinnel Gleccser, mintegy 90%-a a múlt században olvadt el. Ez nem meglepő a globális felmelegedés miatt, de úgy tűnik, a parkban rosszabb a helyzet, mint máshol, ugyanis itt a hőmérséklet 1,8-szor magasabb, mint a Föld más helyein.

Nem csak a gleccsereket fenyegeti az eltűnés veszélye. A jeges folyamok, melyek mindig is a nagy jégtakarókból folytak, fenntartják a park ökoszisztémáját, ahol farkasok, jávorantilopok és Amerika legnagyobb grizzli medve populációja él. Ha a gleccserek eltűnnek, nem csak a jégkorszak utolsó maradványa tűnik el, de sok állatfaj ki fog pusztulni.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL