UTAZÁS

10 elhagyatott járműtemető a nagyvilágban

A járműtemetők olyan helyek, ahova a járművek „meghalni” mennek, lassan átadják magukat a rozsdának és az enyészetnek. A pusztuló járművek gyakran kísértetiesen néznek ki, és a legtöbb leghatalmasabb roncstemetőnek igencsak furcsa története van.

.

 

 

Az Arizona Boneyard repülőgép roncstelep

A Davis-Monthan Légibázis ad otthont a 309-ik AMARG – Légtér Karbantartó és Megújító Csoport – számára. Ez a hatalmas repülőgép tároló hely az Arizona sivatag közepén található. Az 1430 focipálya méretével vetekedő Boneyard több mint 4200 légi járművet rejt, értékük körülbelül 35 milliárd dollár lehet, és a világ legnagyobb légierő temetőjének számít.

A Boneyard légierő négy kategóriára van osztva: Az 1000-es kategória a megóvott és újra repülőképes légi járművekre utal, a 2000-es kategória már csak alkatrésznek jó, a 3000-es kategória jó állapotban lévő gépeket tartalmaz, és alkalmasint fejleszthetőek is, és a 4000-es kategória pedig idejétmúlt gépekre utal, melyeket múzeumi darabnak vagy hulladéknak szántak. A négy kategória között sok volt a legendás B-52-es bombázókból, melyeket egy Oroszországgal közösen aláírt 1991-es fegyvercsökkentési egyezmény után vittek a hulladéktelepre.

Arizona adottságai a száraz klíma miatt megfelelőek eme célra, ugyanis valamennyire megóvja a gépeket a pusztulástól. Nem meglepő, hogy az AMARG azon dolgozik, hogy ezt próbára tegye, mintsem, hogy elszórja a kormány pénzét, és lényegében még pénzt is keresnek azzal, hogy alkatrészeket adnak el. Ezért híres a Boneyard, és még idegenvezető által kísért túrán is részt lehet venni ott.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL