Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
UTAZÁS

10 elfeledett ősi templom, amely még ma is létezik

Szerző:
Szabó Anna
Az emberek mindig is Isten tiszteletére építették a templomokat, és emberemlékezet óta számtalan templom épült, mint ahogy számtalan templom pusztult is el. Sokuk feledésbe merült, néhányan azonban évszázadok múlva is jó állapotban maradtak fenn. Ezekből mutatunk meg most néhányat.

10. Dendur temploma

Ez egy egyiptomi templom, amely jelenleg New York-ban található, és Egyiptomban épült, Krisztus előtt 15-ben Augustus római császár uralkodása alatt. A templomot az Egyesült Államokba 1965-ben szállították, és jelenleg a Metropolitan Múzeum Művészeti Múzeumban található.

Ízisz istennő tiszteletére építették, emellett két fiatalabb isten tiszteletére, ez a két isten Harpokratész és Ozirisz volt. Emellett Peteese és Pihor fiainak tiszteletére is, aki egy núbiai vezető volt, és segített a rómaiaknak a háborúban.

A Nílus partjához közel található, közel az egyiptomi városhoz, Tutzishoz. Ám az eredeti helyről, számos más templommal egyetemben eltávolították, nehogy megsérüljön a Nasszer folyó vizének emelkedő szintje miatt. A legtöbb templomot egyszerűen arrébb költöztették magasabb területekre, Egyiptom azonban úgy döntött, hogy Dendor templomát az Egyesült Államokba költözteti.

Ez tulajdonképpen egy mozgó projekt volt, a templomot lebontották 642 db elemre, amelyek együttes súlya 800 tonna volt, és 661 ládában szállították el az Egyesült Államokba.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL