SZÓRAKOZÁS

7 tipp autóvásárláshoz nőknek - nem csak a szín számít

Szerző:
Szabó Anna
Még most is sokan úgy gondolják, hogy az autóvásárlás kifejezetten férfi privilégium, és a nők nem értenek hozzá. Több tanulmány is bizonyította, hogy a nők nem vezetnek rosszabbul vagy jobban, mint a férfiak, csak máshogyan. Ahogyan az élet egyéb területein, az autóvezetéshez és az autóvásárláshoz is a nők másképp állnak hozzá, más szempontokat vesznek figyelembe. Éppen ezért nincs könnyű helyzetben egy nő, amikor egyedül szeretne autót vásárolni, hiszen az autópiacot még a 21. században is inkább a férfiak uralják.

Ha te mégis úgy döntesz – és miért ne döntenél úgy – hogy nőként egyedül veszed meg az első, vagy épp a következő autódat, tippjeink minden bizonnyal hasznosak lesznek a számodra!

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe autóvásárláskor?


Nőként sem kell gépjármű köszbeszerzést kiírnod, ha szeretnéd az autódat lecserélni, de nem árt néhány dolgot átgondolni. Tisztázd, hogy miért szeretnél új autót venni. Az előző tönkrement, túl öreg már, esetleg bővül a család, és kisgyerekkel már nem kényelmes, nem praktikus? Gondold végig, hogy mire akarod használni az autót, ezután indulhat a keresés!

Legelőször azt döntsd el, hogy használt vagy új autót szeretnél! Mindkettőnek van előnye és hátránya. Az új autó mellett szól, hogy te vagy az első gazdája, nincsenek rejtett hibák, ugyanakkor sokkal drágább, mint egy használt. Jelen helyzetben viszont lehet, hogy tartasz a használt autótól, hiszen nem tudhatod, hogy kié is volt előtte. Attól viszont nem kell tartanod, hogy a pandémia miatt nem jutsz autóhoz, hiszen annak ellenére, hogy volt leállás, az autópiac ugyanúgy működik.

 Ha tudod már, hogy új vagy használt autót szeretnél, jöhetnek az egyéb szempontok: van-e hely a gyerekülésnek, kikapcsolható-e a légzsák, van-e elég hely pakolni (pl.: babakocsi befér-e a csomagtartóba), végül pedig a színe, hiszen nőként a megjelenés is fontos.

Azt pedig ne is bánd, hogy magánszemélyként nem gépjármű közbeszerzés útján szerzel autót. Ugyanis a gépjármű közbeszerzés egy meglehetősen bonyolult és hosszadalmas eljárás, és csak cégek vagy vállalkozások juthatnak így gépkocsihoz, flottához.

Hogyan készüljünk fel nőként a dílerkedésre?


A legjobb persze az, ha veled tud menni egy autókhoz értő férj, édesapa, ismerős vagy barát, de, ha egyedül mész, akkor sincs dráma. Összeszedtük, hogy miket is nézz meg egy használt autón, mielőtt döntesz:

1. Volt-e törve?

Ha egy autó sérült, azt az elemet javítani vagy cserélni kellett, ez pedig a fényezésen látszik, hiszen a frissen fényezett terület mindig szebb, esetleg a színe eltérhet. Ha ilyet látsz, gyanús lehet, hogy tört az adott elem, ezért mindig kérdezz rá, hogy mi az eltérés oka. Hasznos lehetsz, ha kérsz kölcsön ismerősi körödből egy rétegvastagság mérőt!

2. Szélvédő

Nézd meg, hogy van-e rajta repedés vagy kőfelverődés. Plusz tipp: ellenőrizd azt is, hogy az üveg és az autó gyártási éve megegyezik-e. Az üveg sarkában van egy kis szám, ami a gyártási év utolsó számjegye. Ha ez nem azonos az autó gyártási évével, akkor az sérülésre utal. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképp kérdezz rá!

3. A gumik

Nézd meg, hogy mennyire kopottak az abroncsok. Minden gumin van egy úgynevezett kopásjelző. Ha ez a nyomminta magasságában van, akkor a gumi már túl kopott ahhoz, hogy használhasd.

4. Az ajtók

Nyisd ki, és csukd be az összes ajtót, a csomagtartót is. Nézd meg, hogy könnyen csukható-e az összes ajtó, és rendesen záródnak-e. Ha nem, akkor az jelentheti azt, hogy valamiért levették, és esetleg nem jól tették vissza.

5. Az autó belseje

Nézd meg, hogy mennyire kopott az ülés, vagy a kormány, illetve milyen állapotban van a belső tér. Ez ugyanis utalhat arra, hogy valójában hány km-t futhatott az autó.

6. Motortér

Nőként talán a motor állapotának megítélése a legnehezebb. Amit egy szemrevételezéssel meg tudsz állapítani, hogy van-e valamilyen gyanús folyadék a motornál. Ha nagyon fényesre van törölve, az gyanakodásra adhat okot, ugyanis alapvetően nem törölgetjük az autó motorját, ha nincs vele semmi gond.

7. Próbáld ki!

Mindenképp próbáld ki az autót, menj vele egy próbakört, vagy kérd meg a kereskedőt, hogy vigyen el. Ilyenkor próbáld végig az összes sebességfokozatot, a féket, valamint azt is nézd meg, hogy jól kilátsz-e az autóból. Nőként ez nagyon fontos.

Tipikus női autók?

Általában azokat az autókat tartjuk tipikusan csajosnak, amelyek kisebbek és gömbölyűbb formákkal rendelkeznek. Ezekkel könnyebb parkolni, és egy nő számára egyszerűbben irányíthatók. Persze nem lehet általánosítani, van olyan hölgy, aki terepjáróra vágyik, és olyan is, aki egy BMW volánja mögé kívánkozik. Tipikusan női autó a Peugeot 206, a Renault Twingo, a Citroën C3 vagy C2, a Fiat 500, a Honda Jazz, a Nissan Micra, és természetesen a MINI is.
Nőként sem kell megijedned, ha autót szeretnél venni! Gondold végig, hogy mire használod, milyen felszereltségre van szükséged, és ehhez mérten válaszd ki a számodra legalkalmasabb kisautót!
 

autó vásárlás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL