Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZEX, SZERELEM

Nem tudod, hogyan lépj túl az exeden? Íme, néhány tipp!

Szerző:
Szabó Anna
Vannak, akik nehezen teszik túl magukat egy kapcsolat végén. Egy pszichológus elmagyarázza az okokat - és tippeket is ad.

Ha egy kapcsolat véget ér, az általában fájdalmas - különösen, ha a szakítást a másik fél okozza.

Andrea Buch pszichológus hangsúlyozza, hogy minél több közös tényező van egy kapcsolatban - legyen szó gyerekekről vagy együttélésről -, annál megterhelőbb a szakítás, hiszen több szinten is át kell élni. "Szakításkor nemcsak a pszichés szempontokkal kell foglalkozni és új gondolkodásmódot kialakítani, hiszen hosszadalmas gyakorlati leválási folyamattal is együttjár" - magyarázza.

Ez történt például Marco M. esetében is. Az 50 éves férfi 19 évig volt együtt volt feleségével - ebből 17 évig házasságban. 2022 őszén váltak el egymástól. Azóta a kilencéves kislányuk felügyeleti jogáért harcolnak. "Szeretnék újra önmagam lenni" - mondja. "De a közös házunk eladása és a gyermekgondozási helyzet annyi konfliktuspotenciált okoz, hogy alig van időm másra."

A viták késleltetik a különválás feldolgozását

A pszichológus szerint az elfogadás különösen fontos szerepet játszik azoknál a pároknál, akik már régóta együtt vannak és gyermekeik is vannak. "A közös, életre szóló álom vagy a boldog család elképzelése szétszakadt. Ez megnehezíti a szétválás összeegyeztetését a saját jövőképpel" - mondja Buch.

A legtöbb esetben megvan az oka annak, hogy egy kapcsolat nem működött. Ezért fontos, hogy reálisan lássuk a helyzetet. A pszichológus szerint ilyenkor semlegesebben lehet hozzáállni a helyzethez, és azt mondani: "Lehet, hogy férjként vagy a partnerként ő már nem létezik számomra, de attól még lehetünk egy család." A gyerekek összekötnek, a pár pedig megmaradhat szülőknek.

"Ha a család és a gyerekek gondjait helyezzük előtérbe, akkor konstruktívabban tudunk dolgozni a kapcsolaton" - magyarázza Buch. "Ha viszont a volt pár a régi sérelmek miatt szemrehányásokat tesz egymásnak, és cinikussá válik, az minden, csak nem előremutató."

Ugyanez vonatkozik az alkohol, a szex, a partik vagy az ételek általi figyelemelterelésre is. Ez rövidtávon ugyan rendben van, de hosszútávon késlelteti a leválási folyamatot. 

 

 

ex párkapcsolat felejtés szakítás szerelem újrakezdés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL