Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZEX, SZERELEM

5 tipp, amire dédszüleink esküdtek, hogy összejöjjön a baba

Szerző:
Szabó Anna
A családalapítás mindig is az emberek életének szerves részét képezte: már a dédszüleinket is foglalkoztatta, hogy milyen módszerekkel lehet növelni a teherbeesés esélyét. Azóta természetesen a modern orvostudomány és a technológia átvette a házi praktikák szerepét – legyen szó hagyományos fogantatásról vagy fertilitási problémákról. 

 

Ettől függetlenül sokan vannak, akik még mindig szívesen folyamodnak a hagyományos módszerekhez (is), és megfogadják azokat a bölcs tanácsokat, amelyeket évszázadokon át őriztek és átörökítettek az elődeink. Ezeknek általában nincs tudományos alapja, de ártani biztosan nem ártanak, ráadásul segítik a ráhangolódást a fogantatásra.

Ma nagyobb szükség van a praktikákra, mint azelőtt

Az elmúlt évszázadok során mindig más és más okai voltak annak, hogy a párok nehezen estek teherbe, legyen szó járványokról vagy éppen az orvostudomány elmaradottságáról. Azt gondolhatnánk, hogy ma, a modernitás idejében már minden adott ahhoz, hogy a gyermekre vágyók sikerrel járjanak. Ehhez képest azonban ma magasabb a meddő párok aránya, mint bármikor korábban - persze azóta, hogy léteznek erre vonatkozó felmérések. 

Meddőségről általánosan akkor beszélhetünk, amikor egy pár – amelynek női tagja nem idősebb 35 évnél – egy éven keresztül sikertelenül próbálkozik a teherbeeséssel. Ennek számos dolog állhat a hátterében: a biológiai okoktól kezdve a környezeti faktorokon át egészen a pszichológiai vonatkozásokig több minden is közrejátszhat benne. A jelenség világszinten megfigyelhető: átlagosan a nemzőképes lakosság körülbelül 17,5%-át érinti. Magyarországon az érintett párok aránya 15-20% között mozog. 

5 teherbeesési praktika a dédszülőktől

Ha tehát attól tartunk, hogy a hagyományos módon nem járunk majd sikerrel, többféle út is áll előttünk. Most azt nézzük meg, hogy milyen házi praktikákat vethetünk be, utána pedig egyéb módszereket is megvizsgálunk majd.

Alhasi melegítés

Az idősek közül sokan esküsznek arra, hogy az alsó has melegen tartása segítheti a teherbeesés. Ez a praktika valójában még orvosilag is megalapozott: a helyileg alkalmazott melegítés ugyanis elősegítheti a megfelelő vérkeringést a méhben, ideális környezetet teremtve a beágyazódáshoz. Ezenkívül a melegség segít szabályozni a menstruációs ciklust és enyhíti az esetleges görcsöket is, ami kellemes a leendő kismamának. 

Gyógynövények alkalmazása

Számtalan gyógynövényt ismerünk, amelyeket a fejfájás leküzdésétől kezdve a stressz csökkentésén át a zsírégetés beindításáig rengeteg dologra használhatunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy egyes gyógynövényeket alkalmasnak találnak a teherbeesés elősegítésére is. Az egyik a cickafark, amit belsőleg és fürdőben is alkalmazhatunk: segít, ha felfáztuk, csökkenti a menstruációs panaszokat és hólyagproblémákat, így ideális közeget teremt a fogantatáshoz. A csalánról és a macskagyökérről pedig úgy tartják, hogy a hormonszintet teszi rendbe, amivel szinten elősegítheti a folyamatot.

Figyeljünk a lábakra is!

Nemcsak az alhasi rész melegítése válhat be, hanem a lábaké is. Úgy tartják, hogy a lábfejek összeköttetésben állnak a méhhel, így ha zoknit húzunk a lábunkra vagy papucsban járunk mezítláb helyett, akkor ideálisabb közeget teremthetünk a leendő babánk számára

Holdfázisok figyelése

Dédszüleink hite szerint a holdfázisok befolyásolhatják a nők termékenységét: bizonyos holdfázisok ideálisak lehetnek a fogantatás szempontjából. Például úgy vélték, hogy telihold idején a nők fogékonyabbak lehetnek a fogantatásra. Tény, hogy tudományos szempontból nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez valóban igaz-e, sokan mégis figyelembe vették ezeket a hiedelmeket a babatervezés során.

Ideális pózok

Biztosan hallottunk már arról, hogy valószínűbb a teherbeesés, ha megfelelő pózokban történnek az együttlétek. Egyesek arra esküsznek, hogy a nőnek hanyatt fekve fel kell emelni a lábait, így ugyanis – a dédszülők szerint – a spermiumok könnyebben elérnek a méhbe, ahol megtermékenyíthetnek egy petesejtet. Ehhez kapcsolódik az is, hogy egyesek szerint az aktus után a nőnek érdemes egy ideig ebben a pozícióban maradnia, hogy a lehető legnagyobb esélyt adhassák meg a fogantatásnak. 

Léteznek más utak is

Természetesen nem hagyatkozhatunk csak ezekre a tippekre, ha valóban mihamarabb szülők szeretnénk lenni. Ma az orvostudománynak köszönhetően már többféle módszer közül is választhatunk. Népszerűnek számít például a lombik program, vagyis az IVF is, azaz az in vitro fertilizáció, amely során a méhen belül termékenyítenek meg petesejteket, de az ART, vagyis az asszisztált reprodukció is. Ha tehát nem történik meg a várva várt fogantatás egy éven belül, érdemes felkeresnünk egy orvost és megvitatni a lehetőségeinket.

A szakember az egyedi preferenciáink és paramétereink alapján ajánlhat nekünk kezelést, hogy mihamarabb mi is átélhessük a szülői lét örömeit. Lehet, hogy nem lesz könnyű az út, legyen szó lombikprogramról, ART-ról vagy bármely más eljárásról, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiegészülő kis családunk megéri a fáradozást. 

Fotó: https://hu.123rf.com/photo_198757039_part-of-pregnant-woman-with-blue-decorations-outdoors.html (paid)

lombik program
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL