Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZEX, SZERELEM

5 tény a csókolózásról, amit te sem ismertél eddig

Szerző:
Szabó Anna
Több mint testi kontaktus: Izgalmas betekintés egy intim gesztusba

Amikor frissen szerelmes vagy, valószínűleg nem sok másra gondolsz, mint a csókolózásra, ami nemcsak izgalmas, hanem néhány hasznos funkciót is betölt. Mennyire ismered a csókolózást? Teszteld le ezzel az öt ténnyel!

1. A csókolózás fogyaszt

A csókolózáshoz akár 60 izom is hozzájárulhat. Egy francia csók körülbelül tizenkét kalóriát éget el percenként, egy normál csók hét kalóriát. Egy különösen szenvedélyes csók állítólag akár 20 kalóriát is eléget. Tehát egy szelet torta elégetéséhez csak körülbelül 20 "normál" csókot kell váltani. Egy 70 éves ember életében körülbelül 100 ezer alkalommal csókolózott. És ez még nem minden: amerikai kutatók szerint azok az emberek, akik szeretnek csókolózni, gyakran akár öt évvel is tovább élnek.

2. A csókolózás jót tesz az egészségnek

Amikor csókolózunk, dopamin, szerotonin és oxitocin nevű neurotranszmitterek szabadulnak fel. Ezek boldogságérzetet váltanak ki bennünk. Ugyanakkor csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje, és ellazulhatunk. Az anyagcsere és a testhőmérséklet megemelkedik, miközben az erek kitágulnak, és a vér intenzívebben kering. Erősödik a kötődés és az összetartozás érzése.

3. Baktériumok, amelyeket szeretünk

Egy tíz másodperces csók során körülbelül 80 millió baktériumot cserélünk. Ez elsőre undorítóan hangzik, de valójában nagyon is hasznos: erősíti az immunrendszerünket - legalábbis amíg a partnerünk nem beteg. A baktériumcsere ugyanis mozgósítja a szervezet saját védekezőképességét. Azoknak a pároknak, akik naponta legalább kilencszer csókolóznak, nagy valószínűséggel nagyon hasonló mikroorganizmusok vannak a nyálukban.

4. Hogyan kezdődött?

De hogyan jutottak el az emberek valójában oda, hogy összeérintsék a szájukat? A csók talán abból fejlődött ki, hogy a szülők ételt adtak át utódaiknak. A neurológusok és szexológusok a csókolózást a párválasztás biológiai eszközének tekintik. A gesztus ma már igen népszerű: az antropológusok becslése szerint az emberek több mint 90 százaléka csókolózik.

5. Csókrekordok

A leghosszabb csók 58 óra, 35 perc és 58 másodpercig tartott. Ezt a rekordot egy thaiföldi pár állította fel. A pár ajkainak egész idő alatt folyamatosan össze kellett érnie. Mostantól ők tartják a leghosszabb megszakítás nélküli csók Guinness-rekordot. A leghosszabb filmes csók a 2005-ös "Kölykök Amerikában" című vígjátékban található.

csókolózás tények
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL