SZÁMMISZTIKA

Babona és számmisztika - A 13-as szám, és ami mögötte van

Ha közeledik péntek tizenharmadika, akkor előtérbe kerülnek a szellemes babonák és más hiedelmek. Ennek kapcsán pedig mi más is juthatna eszünkbe a számok világából, mint a 13-as és az a köré szőtt szerencsés vagy balszerencsés szokások, érdekességek.

 

Azért nem olyan veszedelmes ez a szám, mint oly sokan gondolják, és már előre „rettegnek", hogy mit is fog hozni a hónap 13. napja, és ha netán épp péntekre esik – mint most -, akkor pláne. Erre a 13-astól való félelemre egy szép, görög eredetű szó is van: triszkaidekafóbia. És hogy miből ered ez a hiedelem és miért pont ezt a számot szemelték ki a babonák tudói?

A régiek a végzettel hozták összefüggésbe és úgy vélték, hogy kifejezi az egyház és az okkultizmus között húzódó ellentétet. Szerencsétlennek tartották, és ez jórészt érthető is, ha az utolsó vacsora 13 résztvevőjére gondolunk. Ezzel összefüggésben úgy hitték, hogy nem szabad, hogy ennyien üljenek körül egy asztalt, mert ha mégis, akkor egyikük hamarosan elhagyja a földi létet. Franklin Delano Roosevelt például olyannyira tartott attól, hogy egy rendezvényen esetleg tizenharmad magával kell étkeznie, hogy titkárnője ez alkalmakkor ugrásra készen várta, hogy ha kell, akkor 14. vendégként helyet foglaljon a társaságban. Egyesek az efféle balszerencsét oly módon igyekeznek kivédeni, hogy a 13. tányér mellé egy tűt szúrnak, mely ilyen módon semlegesíti a kártékony erőket.


Egy másik, ehhez kapcsolódó hiedelem egy jelképhez kapcsolódik, mely egy embereket kaszaboló csontváz képét ábrázolja egy réten, ahol virágok helyett emberi testrészek bújnak meg a fűben. Volt idő, amikor erről beszélni szigorúan tilos volt, még annak sem, aki értette a fenti szimbólumot. Aki megszegte a tilalmat, azt bizony megkínozták vagy máglyahalálra ítélték. Nyilvánvalónak látszik tehát, hogy miért azonosították a Halállal ezt a bizonyos csontvázat és mi szülte a félelmet mindezzel kapcsolatosan. A tarotban ugyanez a Halál az elmúlás, az elengedés lapja. Ha valaki ezt a kártyát húzza, akkor valószínűleg a közeljövőben valami, akár egy életszakasz lezárul az életében és vele együtt viszont valami újjászületik, elindul.


A kabbalisták is hasonlóképp gondolkodtak, mondván, hogy míg a 12-es szám kerek egész és úgy,ahogy van, tökéletes, addig a 13 azon túl van, így csakis eredendően gonosz dolgokat rejthet.


A 13-ast illetően ma is sok helyütt él a babona, olyannyira, hogy vannak szállodák, ahol nincsen ilyen számú szoba, vagy számos olyan magas épület létezik, ahol 12. emeletet a 14. emelet követi. Annak idején például, amikor 1965-ben az angol királynő Nyugat-Németországba utazott, a vágány számát is megváltoztatták, 13-asról 12-esre.
Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy az egész világ tart attól, ha megjelenik valamilyen formában egy 13-as szám, sőt, ellenkezőleg. Keleten például kifejezetten tisztelet övezi, akár az indiai Buddhák számát tekintjük az ottani pantheonban, vagy a japán szent kardot, melynek markolata 13 részből áll. Más tájakra evezve pedig olyan nevezetes példát is találunk, mint az Unió, melyet eredetileg 13 állam alkotott.
A sorból azért nem szabad kihagyni a szerelmi babonákkal övezett Luca-napunkat sem, melyet sok helyen még manapság is megtartanak december 13-án, természetesen a hozzá tartozó népszokásokkal együtt, még ha játék is csupán.


A péntek 13-ára visszatérve bizony előfordul, hogy valaki olyannyira babonás, hogy ezen a napon inkább nem dolgozik, nem utazik, a fontos döntéseit későbbre halasztja, sőt, még csak ki sem teszi a lábát az utcára, attól félve, hogy baleset vagy más balszerencse éri. Ugyanakkor pedig vannak olyanok, akik megfigyeléseik alapján arról számolnak be, hogy bizony számukra sok szerencsés, örömteli dolgot szokott hozni ez a nap. Így is legyen mindenkinek!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL