Szabó Anna
Olyan élmény, ahol a természet, a történelem és a jó bor együtt lépnek színpadra, és te nem néző vagy többé, hanem főszereplő. Pont, mint a Safe Casino oldalán, amikor nyersz. Itt nincs csak egy kóstoló.
Itt minden korty egy új jelenet, minden pohár felhívás keringőre az érzékszerveidnek. A levegőben ott lebeg a szőlő illata, a pince mélyén meg a több százéves hordók susognak neked.
Itt még a napfelkelte is bort szagol
Amikor Tokajban felébredsz, nem az ébresztőóra kelt fel. Hanem a levegő. Mert itt a párás reggel nem köd, ez a természet előjátéka. A Bodrog felől kúszik a nemespenész kedvenc időjárása, és már érzed, hogy ebből valami nagy születik.
A hegyoldalon végignézve a szőlősorokon olyan érzésed támad, mintha a föld a saját pulzusát adná át neked. Nem rohan itt semmi. Tokajban még az idő is lelassul, csak hogy a szőlőnek legyen ideje beérni és neked is legyen időd ráhangolódni arra, ami jön: az ízek játékára.
A tokaji bor nem ital, ez folyékony történelem
Van, ahol a bort csupán elkészítik. Tokajban inkább kikönyörgik a természetből. A helyiek úgy beszélnek a dűlőkről, mintha azok élő lények lennének és igazuk van. Mert a tokaji bor karaktere nem laboreredmény, hanem a vulkanikus talaj, a szél, a köd és a szőlő egymásba gabalyodó sztorija.
Egyetlen pohár furmint vagy hárslevelű is olyan komplex tud lenni, mint egy tűzijáték a szádban: indul lágyan, aztán jön egy savas fricska.
A legendás Aszú: Amikor a szőlő szupererőre kapcsol
A tokaji Aszút nem lehet siettetni. Nem is lehet csak úgy megcsinálni. Az történik. Mint amikor jön egy váratlan főszereplő a filmben, és ellopja a show-t. A Botrytis cinerea, vagy ahogy a helyiek hívják, nemespenész, belopódzik a szőlőbogyókba, és elkezdi kiszívni belőlük a vizet. A szőlő összeaszalódik, a cukor felszökik, és ebből születik a világ egyik legegyedibb bora.
És itt jön a szitu: amikor ezeket a kis aszú szemeket összegyűjtik, az nem mezőgazdasági munka. Az rituálé. Az emberek kézzel válogatják, mint aranyat a folyóparton. És amikor ebből megszületik a bor, az nem ital. Az liquid gold. Nem véletlen, hogy egykor királyok, cárok és császárok könyörögtek a tokajiért.
Pince hangulat: Ahol a múlt leül melléd a hordóra
Ha Tokajban nem jársz le egy pincébe, olyan, mintha Velencében nem látnád a csatornákat. A tokaji pince nem romkocsma vibe, hanem időalagút. A falakon csendben kúszik a nemespenész, a levegő hűvös, és minden lépésed visszhangzik. Itt nincs steril fény meg fém tartály. Csak hordók vannak, évtizedek óta ugyanazon a helyen, ugyanazzal a titkos mikroklímával. Belépsz, és olyan érzésed lesz, mintha egy film díszletébe csöppentél volna, de itt nem a díszlet a lényeg, hanem az élmény.
A pincemester mesél, te kortyolsz, és érzed, ahogy a bor rákapcsol az idegpályáidra. Nem iszod, figyeled. Nem nyeled, értelmezed. A tokaji bor nem megy át rajtad. Átfut rajtad, mint egy történet, amit a testedbe ír be.
Tokajban bárki sommelier lesz egy fél óra alatt
Lehet, hogy otthon csak azt tudod megkülönböztetni, hogy fehér vagy vörös, de Tokajban ez változni fog. Mert itt minden kóstolás tanulás. Nem úgy, mint az iskolában, ahol bemagolod és elfelejted. Itt a saját érzékszerveid oktatnak.
Mit fogsz megtanulni Tokajban?
hogy a sav nem ellenség, hanem izgalom
hogy az illat néha előbb érkezik, mint az íz
hogy a lecsengés olyan, mint egy jó zeneszám utolsó akkordja, még akkor is érzed, amikor már véget ért
És a legjobb? Tokajban senki nem okoskodik. Itt a helyiek nem sznobok. Inkább olyanok, mint a kedvenc nagybácsi, aki mesél, sztorikat dob, és közben tölt egy újabb pohárral.
Gasztro party a hegyoldalban: Ahol a bor nem magányos farkas
Tokaj nem csak a borról szól. Ez full élménycsomag. Ha egyszer beülsz egy dűlőre néző teraszra, és eléd raknak egy túrós csuszát szalonnapörccel, mellé egy hűvös furmintot, na ott megáll az idő.
Mert Tokajban a bor mindig társas lény. Kell mellé étel, sztori, jó társaság. A tokaji ízek nem egyedül jönnek, mindig hoznak barátokat: diós jegyek, mézes lecsengés, ásványosság, sós érintés a talajtól.
A végén rájössz: Tokaj nem borvidék, hanem lelkiállapot
Amikor elhagyod Tokajt, nem azt mondod: jókat ittam. Mert ez a hely nem csak az ízlelőbimbókat reseteli, hanem az élethez való hozzáállásod is. Tokaj megtanít lassítani.
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK