Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

Az „igazi” Valak – Merthogy létezik a gonosz

Szerző:
Szabó Anna
Talán te is teljesen rá vagy kattanva a Démonok között sorozatra, vagy ha a horror szerelmese nem is, de talán azért a szellemek, démonok, a paranormális jelenségek csak-csak megmozgatnak benned valamit. Biztos hallottál már a nagy sikerű Az apáca című horrorról, amiben a Valak nevű démon elszabadul. De azt is tudod, hogy van igazság a történetben? Készen állsz megtudni, hogy ki az „igazi” Valak?


Ha esetleg nem lennél képben, itt egy kis ízelítő. Az apáca című filmben Burke atya és Irene nővér a Vatikán küldötteiként érkeznek az erdélyi kolostorba, hogy egy apáca igencsak rejtélyes öngyilkosságát kinyomozzák…

Nem mellesleg a Umberto Eco bestsellere (amiből a film is készült) adott egy is ihletet a készítőknek, amiben Melki Adso és mestere, Baskerville-i Vilmos (Sean Connery) egy észak-itáliai bencés kolostorban nyomoznak a rejtélyes halálesetek okán.

A Démonok között filmek többnyire azzal kezdődnek, hogy „Igaz történet alapján”, és ha nem is szó szerint mindenben egyezik a valósággal, de való igaz, hogy a központi szerepet játszó Warren-házaspár valóban nem egy kreatív elme szüleménye. Igaz, a híres ördögűző házaspárból már csak Lorraine Warren él, mivel Ed 2006-ban elhunyt. Mára már szerte a nagyvilág megismerte a nevüket – hála a filmiparnak – ugyanis a pár a 20. század első felében Amerikában meglehetősen aktívan söpörték ki a gonoszt és a paranormális jelenségek elismert szaktekintélyeivé avanzsáltak. Nekik köszönheted Annabelle babát meg az Amityville-horrorsztorit.

Persze az, hogy az általuk feljegyzett esetek meg a beszámolók mennyire hitelesek, a mai napig vetnek fel kérdéseket, de az viszont tény, hogy Valak karakterét nem ők találták ki, bár nem az eredeti alakjában jelenik meg a beszámolóik szerint, mivel ők egy csuklyát viselő, kavargó, örvénylő lényként jegyezték fel. A filmrendező meg ez sem tetszett, meg aztán tudjuk, hogy a siker és meg a pénzcsaphoz ennél több kell, ezért Valak egy apácává varázsolódott.

Hogy fest az eredeti Valak?

Valamikor a 17. század közepén íródott Salamon kis kulcsai – egy grimoire, vagyis varázskönyv – ami 72 démon nevét, azok tulajdonságait és legyőzésének módját sorolja fel. Mivelhogy az ókori Izrael felett uralkodó Salamon király nagy démonokkal suttogónak számított. Persze mondani sem kell, ez a rész nem szerepel a Bibliában, de ennek ellenére megőrizték a grimoire-ok és apokrif iratokat, így lehet ma fogalmunk Valak személyéről is.

Valak (Volac, Valu) névváltozatban is ismert) a 62. helyen áll. A leírás szerint angyalszárnyakkal rendelkező kisfiú képében jelenik meg, és egy kétfejű sárkány hátán lovagol. Úgy tartják, 20-30 démoni légiót vezet, különleges képessége pedig a kígyók irányítása és az elrejtett kincsek felkutatása.

Tehát a démonológia hívei még akár össze is futhatnak vele, ha mindenáron megakarnák idézni, hogy nekik is legyen egy „igaz történetük”, de talán jobb nem kipróbálni. Anélkül is tudhatjuk, hogy létezik a gonosz, hogy megidéznénk azt…
 

rejtély démon szellem horror szórakozás
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL