Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

A leghíresebb szellemfotós a világon - Máig rejtély, hogyan készítette képeit!

Szerző:
Szabó Anna
Mr. Mumler nem egyebet kínált, mint egy képet a szeretett, elhunyt rokonnal. Olyan híres emberek fordultak meg nála, mint amilyen Mary Todd Lincoln, Abraham Lincoln özvegye. Elképesztően hiteles fotókat készített és még kortársai sem voltak képesek mondani, hogyan csinálta őket annak ellenére, hogy alapos vizsgálat alá vetették az eszközeit. A mai napig rejtélyt képez, hogy mi volt pontosan a technikája.

 

Az amerikai polgárháború éveiben rengeteg ember vesztette el szerettét. Ekkor lépett színre William Mumler, aki nem kevesebbet kívánt, mint egy képet az elhunyt hozzátartozóval. 1862-ben kezdtek igazán pletykálni róla, hogy Bostonban él egy férfi, aki bár korábban ékszergravírozó volt, szellemfotóssá avanzsált. Mumler mindig is szenvedélyesen szeretett fényképezni. Saját elmondása szerint egyszer magáról készített portrét, mikor arra lett figyelmes, hogy más is szerepel a képen, nem csak ő, annak ellenére, hogy egyedül volt a helységben. Állítólag az a másik személy, nem más volt, mint a 12 évvel korábban elhalálozott unokatestvére.

Futótűzként terjedt a szellemfotós híre, ami természetesen más fényképeszekhez is eljutott. Még egy olyan kiválóság is felfigyelt rá, mint amilyen James Wallace Black, aki igazi úttörő volt az amerikai fényképészet történelmében, mivel ő volt az első az Egyesült Államokban, aki 1860-ban légi felvételeket készített egy hőlégballonról a magasban.

Akkor kezdett Mumler iránt érdeklődni, mikor a szellemfotós egyik csodálója, megmutatta Black-nek a szellemfotót és megkérdezte tőle, tud-e ő is olyat készíteni. Black alaposan megvizsgálta a képet és még ő is arra a következtetésre jutott, hogy fogalma sincs, Mumler milyen technikával készítette az elképesztő fotót.

Csakhogy Black oldalát nagyon fúrta a kíváncsiság, ezért arra kérte Horace Weston nevű asszisztensét, hogy tudja meg mi Mumler trükkje. Weston egyszerű kuncsaftnak adta ki magát és egy portrét rendelt magáról. Mivelhogy maga is fotós volt, alaposan szemmel tartotta Mumler minden lépését.  Végül a saját kardjába dőlt bele, mikor meglátta az elkészült portrét, amin nem csak ő, hanem a halott édesapja is feltűnt.  Mindjárt be is vallotta, hogy kicsoda ő igazából és miért kereste felt Mumlert. Megbeszélték, hogy az lenne a legcélszerűbb, ha maga Black maga keresné fel és döntené el, hogy csaló-e vagy sem.

Így is lett, felkereste Black. Mumler mindent részletesen megmutatott neki, hogy mivel dolgozik és mit fog csinálni. A szellemfotós azt is felajánlotta, hogy Black akár szét is szedheti a készülékét, aki a legkevésbé sem tartotta sokra Mumlert, így nem feltételezte róla, hogy akkor zseni lenne, hogy bármit is képes lett volna machinálni a gépével, így nem nyúlt hozzá.

Mumler megmutatta neki az üveglemezt, amire a képet kívánta készíteni. Black még rá is lehelt az üvegre, és csalás nyomait kereste rajta, de semmit sem talált. Majd bevonultak a sötét szobába, ahol Mumler az ablak mellé ültette a szkeptikust és elkészítette a képet. Jöhetett az utolsó szakasz. Mumler felajánlotta kollégájának, hogy hívja elő ő a képet. Ez akkoriban úgy történt, hogy az üveglemezre valamilyen oldatot öntöttek, ami által a legvilágosabb részek váltak a legsötétebbé, így az emberi szem számára is megjelentek a rögzített alakok. Ellenben Black megint nem élt a lehetőséggel, úgy volt vele, ha Mumler bármit trükközne a negatívval, azt úgyis azonnal kiszúrná.

Úgyhogy Black – ahogy anno asszisztense is tette – csak figyelt, majd a lemezen kirajzolódott az alakja és pillanatokkal később már meg is történt a pálfordulása, mikor megjelent a mögötte álló alak, aki kezét a vállán pihentette.

(John J. Glover és szelleme)

Minthogy maga Black sem tudta megcáfolni Mumler hitelességét, így egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ennek következtében persze egyre több fotós próbálta őt leutánozni, de természetesen sikertelenül. Egyedül úgy sikerült egy másik bostoni fotósnak. H.Hale-nek, ha két negatívot egymásra nyomtatott, de Mumler mindig csak egyetlen lemezzel dolgozott.

Abraham Lincoln szellemfotója

Egyre nagyobb népszerűségre tett szert Mumler. De akkor tett csak szert igazán nagy hírnévre, mikor maga a gyászoló First Lady, Mary Todd Lincoln látogatta meg az 1860-as években. A képen, amin a First Lady és a merényletben elhunyt Abraham Lincoln látható máig az egyik legismertebb és legrejtélyesebb szellemfotó.

 

De hírnév ide vagy oda, a szellemfotóst idővel bíróság elé állították csalás vádjával, de bizonyítékok hiányában felmentették. Ugyanis senki sem volt képes megfejteni a technikáját. Az biztos, hogy akik megfordultak nála, hinni szerettek volna a hitelességében. Lássuk be, az évszázadok folyamán több híresebb szellemfotó is készült, amire még mindig nincs magyarázat, modern technika ide vagy oda.

Vajon hihetünk abban, hogy valamilyen oknál fogva szellemek csapódtak Mumlerhez vagy valamiféleképpen képes volt valóban előhívni az elhunyt rokonok szellemeit? Vagy tényleg egy hihetetlenül ügyes szemfényvesztés áldozatai vagyunk? Egyesek a dupla expozíciónak tulajdonítják a szellemfotókat, amely technikának köszönhetően ma is érdekes szellemfotóknak tűnő képeket készíthetünk.

(Egy másik képen Moses A. Dow látható titkárnője szellemével)

A válasz az, hogy sajnos – hiszen sokan szeretnénk hinni a túlvilág létezésében – 1869-ben lebukott New York-ban, mikor egy riporter - aki persze inkognitóban volt – lefotóztatta magát. Rendre-módra meg is jelent az elhunyt rokon, vagyis az após a képen. Na igen ám, csakhogy az após még élt és virult. Ennek köszönhetően igen csak megcsappantak a lelkes kliensek, így Mumler rövidesen becsődölt.

Majd 1884-es hála előtt minden eszközét és negatívumot megsemmisített, így sajnos nem áll rendelkezésre ma elegendő anyag ahhoz, hogy meglehessen fejteni a technikáját.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL