Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

6 nukleáris katasztrófa, amiket éveken át igyekeztek titokban tartani a világ előtt

Szerző:
Szabó Anna
Nem Csernobil az egyetlen súlyos és megrázó valaha megtörtént atomkatasztrófa. A történelem során már máskor is volt precedens borzasztó, és szőnyeg alá söpört esetekre, - legalábbis egyes részletei - amelyeket csak évek vagy évtizedek után tudtak meg az emberek, mikor elévült az eset titokban tartásának ideje. Megmutatjuk, melyik 6 nukleáris katasztrófát titkolták el előled!

.

 

 

Kisztim katasztrófa

A Majak, teljes nevén Majak Termelési Egyesülés nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző üzem– akkor egyik nevén a sok közül Cseljabinszk-40 – vagyis plutóniumgyár csak nem régóta szerepel a térképeken mivel a szovjet és az orosz kormányzat tagadta a létezését és vele együtt a nukleáris katasztrófák tényét is, melyek méretükben és hatásaikban is felértek Csernobillal.
Ám 1957. szeptember 29.-én, 4 óra 20 perckor a hőmérséklet meghaladta a 350 °C-t az egyik tartályban és egy villamos berendezés szikrája által felrobbant.
A tartályt egy vastag betonréteg fedte, ami 40 méterre repült, a 160 tonnányi erősen radioaktív üledék pedig kivetődött a légkörbe. A szennyeződés megközelítőleg 20.000 km2-en szóródott szét, és 470.000 ember életét veszélyeztette, mivel óriási mennyiségű erősen sugárzó anyag szabadult el.
Hozzá kell tenni, hogy szovjet tervek már a kezdetektől fogva mellőzték a radioaktív anyagokra vonatkozó biztonsági előírásokat és figyelmeztetéseket. Ezzel emberek tízezreit tették ki a radioaktivitás veszélyeinek, ugyanis a Tecsa folyó vizét közvetlenül a reaktormagba vezették annak hűtésére, majd súlyosan szennyezett formában visszavezették a radioaktívvá vált hűtővizet a folyóba. Márpedig a Tecsa egy 120 000 fős régió ivóvízbázisa. Később pedig a szomszédos Karacsáj-tóba vezették a hűtővizet. Egy 1968-as évi kiszáradáskor a tóban leülepedett, kiszáradt súlyosan szennyezett iszapot felkapta a szél és kb. 25 000 km²-nyi területen szétszórta radioaktív szennyeződésével együtt. Ma a Karacsáj-tó a Föld legerősebben szennyezett helyei közé tartozik.

Az is tetézte a bajt, hogy a kitelepítést sokáig halogatták, ami igencsak növelte az elhalálozási arányt. Az esetről sokáig nem beszélt a kormány, mint ahogy arról sem, miért van szükség ezekre a kitelepítésekre.
Végül a katasztrófa helyszínét zöld rezervátummá nyilvánították és csak később, régi akták kiszivárgásával derült fény az igazi tényekre. Hozzá kell tenni, dupla annyi radioaktív szennyező anyag szabadult el Csernobilhoz képest…

rejtély misztika
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL