LELKIPATIKA

Hogyan találhatod meg magadban a benned rejlő istennő-őstípust?

Az életutadon számos esetben feltűnnek az istennő-archetípusok. Ahogy nőként próbálod felvenni a kapcsolatot a valódi önmagaddal, ellenállsz a társadalom elvárásainak, az önkorlátozó gondolatoknak, a megszokott mintázatoknak és külső nyomásnak. Gyönyörű, költői módja az önmegismerésnek és a női energiák felfedezésének.

Egy híres pszichiáter, Jung jegyezte le először az archetípusok jelentőségét a pszichés folyamatok elemzése során. Az archetípusok olyan közös tulajdonságok, amelyek alapján bizonyos személyek egy csoportba tartoznak. Jung volt az első, aki a mitológiára is az irodalomra vetítve tanulmányozta az őstípusokat.
Hogyan ismerhető meg az egyén az istennő-archetípusok segítségével?

Napjainkban megfigyelhető, hogy a nők egyre inkább megtalálják a hangjukat és erejüket, ez pedig az élet minden területére befolyással van. Ennek megértése nem csupán egy belső utazás: tudatosan meg kell ismernünk a társadalomra gyakorolt hatásait is.

Az egyén szempontjából remek módszernek bizonyulhat az istennő archetípusok tanulmányozása a bennünk rejlő nőiesség, egyensúly, erősségek és kihívások megismerése során.

A 6 görög istennő-őstípus:
 

5. Démétér, a földművelés istennője

Démétér, a mindenség anyja a földművelést és szüretet jelképezi.

Amikor Perszephónét elrabolta Hádész, a földön egy ideig semmi sem született újjá. Amint Démétér és Perszephoné újra egymásra találtak, a természet virágba borult. Így egyszerre jelképezi az élet és a halál körforgását is. Perszephonéval közösen az anya és lánya közti különleges kötődést is képviselik.

Démétér anyai ösztönei a terhesség, szeretet, érzelmek és a táplálás során mutatkoznak meg. A törődés szimbóluma, mindent megtenne a gyermekeiért.

Természetesen akármilyen varázslatos ez az energia, megvannak a maga csapdái is: például, ha egy nő mindent megtenne, hogy anya lehessen, de nem sikerül teherbe esnie, vagy ha egy anya depresszióba esik, amikor a gyermeke kirepül a családi fészekből. Ilyenkor a személynek más istennők jelenlétére is szüksége van, különben üressé és értelmetlenné válik az élete. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, képes megtagadni a gyermekétől a függetlenséget.

Az ebbe az archetípusba tartozó nő gyakran nem tud nemet mondani, ami kimerültséghez és önfeladáshoz, esetleg passzív-agresszív viselkedéshez vezethet. A Démétér nőnek meg kell tanulnia azt is, hogy legyen a saját édesanyja.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL