KÖZÉRZET

Végtagokat érintő idegsérülések

Végtagokat érintő idegsérülések Testünket az idegsejtek jól felépített hálózata irányítja, ennek központja az agy és a gerincvelő, a belőlük kilépő idegeket pedig perifériás idegeknek nevezzük. Ezek az idegek közvetítő szerepet töltenek be a központ és a különböző szervek között.

 Ha valamilyen oknál fogva megsérülnek, akkor a kommunikáció megszakad, a szabályozásba hiba csúszik. Ilyenkor beszélünk perifériás neuropátiáról. Az idegsérülések érinthetik a végtagokat és a vegetatív szerveket is.

Idegsérülésekre utaló jelek


A végtagokat elsősorban érző- és mozgatóidegek együttes működése irányítja. A két különböző típusú ideg sérülése különböző tünetekkel jár.

Az érzőideg neuropátiája érzéskieséssel vagy éppen fokozott érzékenységgel, akár fájdalommal is járhat. Ezen kívül gyakori tünet a zsibbadás, bizsergés, égető érzés. Az érintett terület leginkább a „kesztyű-zokni” rész, vagyis ahol általában ezeket a ruhadarabokat hordjuk.

Ha izomgyengeség, bizonytalan mozgás, járászavar, izomgörcs, izomsorvadás, esetleg bénulás lép fel, az inkább a mozgatóidegek sérülésére utal.

A vegetatív idegek neuropátiája a végtagokban jellemzően nem, a zsigeri szervekben és a közérzetben azonban okozhat kellemetlen változásokat.
 

.

Mi okozhatja?


Amennyiben nem örökölt betegségről van szó, a legkülönbözőbb okok lehetnek a háttérben. Leggyakrabban valamilyen traumával fordulnak orvoshoz: sportsérülés, megerőltetés, gyakran ismételt mozgások miatt. A nem megfelelő munkahelyi vagy otthoni ergonómia szintén meghatározó. Ezen kívül különböző fertőzések, gyógyszerek, de a tartós alkoholfogyasztás vagy a cukorbetegség, vitaminhiány is idegi elváltozásokat okozhat.

Az idegsérülések kezelése


A pontos diagnózis felállítása után lehet megfelelő irányú terápiát alkalmazni. Ha a beteg későn jut el orvoshoz, előfordulhat, hogy az állapot csak szinten tartható, nem fordítható vissza. Ezért is érdemes a leghétköznapibb tünetekkel is mielőbb felkeresni egy szakembert.


A legtöbb esetben azonban a gyógytorna, sport, fizikoterápia vagy a gyógyszeres kezelés is elegendő. Komolyabb probléma esetén műtétre is sor kerülhet. Napjainkban a telefon és a számítástechnikai eszközök fokozott használatából eredően a csukló, könyök, kéz tájékán meglehetősen gyakoriak az idegeket érintő elváltozások, melyeken sokszor már csak egy kézsebész szakorvos tud segíteni.

Összegzés


Manapság az idegsérülések sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Nem kell valóban megsérülni vagy balesetet szenvedni ahhoz, hogy a fenti tüneteket érzékeljük magunkon. Megfelelő odafigyeléssel azonban a végtagi idegek sérülése megelőzhető, illetve időben elkezdett kezeléssel rendbehozható.
  

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL