KÖZÉRZET

Térképezd fel magad! - A 8 állapot a kínai orvoslás szerint

Szerző:
Szabó Anna
A kínai orvoslás úgy tartja az emberi lény nem írható le csupán a Yin és Yang koncepció segítségével. Ezért fejlesztették ki a Nyolc Állapot Ba-Gang-elvét. Azonban, ha nem vagy híve a keleti filozófián alapuló gyógymódoknak, akkor is érdemes elsajátítanod a módszert, hogy mielőbb felismerd a bajt.

 

A nyolc állapot megismerésével és alkalmazásával képes leszel önmagadat feltérképezni, meghatározni erősségeidet és gyengeségeidet, annak érdekében, hogy elkerülhesd a betegségekhez vezető egyensúlytalanságok kialakulását.

A négy páros

A Nyolc Állapot egymástól kölcsönösen függő karakterisztikából áll, négy párosra bontható. Ez a párosításokat és ellentéteket alkalmazó megközelítés megfelel a taoista Yin Yang filozófiájának. Egészen pontosan, ebben a megközelítésben a Yin Yang páros mintegy felsőbbrendű, a többi pár ehhez képest másodlagos, de fontos szerepet kap. A Nyolc Állapotot alkotó négy páros:

• Yin-Yang
• Meleg-Hideg
• Teltség-Üresség
• Belső-Külső

Ez a Nyolc Állapot bármilyen formában és arányban keveredhet egymással, leírva ezzel az összes diszharmónia típust, ami az emberben megjelenhet. Komplex betegségek esetén teljesen helyénvaló, hogy ezek a párosok keverednek egymással, sőt, néha olyan ellentmondásokat is megtapasztalhatunk, mint pl. Meleg-Hideg.

 

Yin-Yang

Már írtunk korábban a Yin-Yang elvről. Attól függően, hogy személyes karaktered, melyik alapminőséghez közelít, általános képet kaphatsz testtípusodról. Vajon a következő leírások közül melyik illik rád a legjobban.

Yin
A Yin típusú ember általában csendes, szívesen dolgozik otthon, vagy olyan helyen, ahol mások segítségére lehet. Óvatosak, nyugodtak, szeretik a csendes, békés életet.
A krónikus betegségek hosszabb idő alatt alakulnak ki, ezeket nevezzük Yin típusú betegségeknek. A sok Yinnel bíró embernek szüksége van melegre, száraz környezetre.Yang
A Yang típusú ember extrovertált, kifelé forduló, erőteljes, dinamikus. Nehezen lehet nem észrevenni őket. Általában olyan karriert építenek, ahol megmutatkoznak ezek a tulajdonságaik. Tele vannak energiával, nem érzik a hideget, és nem igazán szeretnek relaxálni.
A hirtelen kialakuló, gyors lefolyású, akut szimptómák, mint pl. láz, duzzanat, szomjúság, görcsös roham, tipikus Yang betegségek. Gyakran Forróság kíséri őket. A túl sok Yanggal bíró embernek nyugalomra van szüksége, és minden olyan tevékenység illetve gyógynövény ajánlott számára, ami erősíti a lelket.

 

Meleg-Hideg

Gyakori diszharmónia típus tartozik ebbe a csoportba. A Yang típusú embernél inkább a Meleg, míg a Yin típusúaknál inkább a Hideg kórképek a gyakoriak.

Meleg típus
Kivörösödés, láz, szomjúság, szárazság, hirtelen fellépő tünetek, gyakran (de nem mindig) a felső testfélen. A fájdalom gyakran égető jellegű, mely meleg hatására fokozódik, hisz már amúgy is Meleg többlettel állunk szemben. A Meleg ill a Forróság a test folyadékait sötét sárgává, vagy zölddé és sűrűvé teszi.
Ilyen például a gyomorrontás, amely túl sok alkohol hatására jön létre, égető, felfelé ható fájdalommal.
Típusos homloküreg gyulladás, hirtelen fájdalommal, sűrű zöldes-sárga orrváladékkal, esetleg lázzal kísérve. Jellemzői még a düh, irritáció, vörös arc, erős fejfájás, hajlam a magas vérnyomásra.

Hideg típus
Sötétebb területek, hidegérzet, vizesedés, lassan fellépő tünetek, mozgásszegénység. Gyakoribb lokalizáció az alsó testfélen. A fájdalom nem annyira égető, mint inkább nyomó, csavaró feszítő jellegű. Világos, áttetsző folyadék fokozódó kiválasztása.
Felfázás, hidegérzet, hátfájdalmak, szomjúság hiánya, sok világos színű vizelet.
A fájdalom erősödése hideg víz hatására, fáradtság, hasi görcsök, vizes hasmenést okozó hideg ételek.

 

Teltség-Üresség

A Teltség-Üresség elemzés lehetővé teszi, hogy megállapítsuk egy kórkép, illetve a beteg relatív erejét, gyengeségét.

Teltség kórkép
A súlyos kórképek többnyire Teltség állapotot jeleznek. Gyakran hirtelen lépnek fel, majd hirtelen el is múlnak. A Teltség állapotok lényegében valaminek a testben történő felhalmozódását jelentik.
Jellemzői a hirtelen megjelenő intenzív fájdalom, izgalmi állapot, akut lefolyás. Ilyen lehet a közönséges megfázás, amely gyorsan alakul ki, sűrű hurut képződésével, izzadással, magas lázzal, kaparó torokkal jár, mindezek egyértelmű tünetei a Meleg Többletnek.

Üresség kórkép
Valaminek a hiányát jelenti. Ez a kórképtípus rendszerint lassan alakul ki, krónikus lefolyású, relatívan enyhébb tünetekkel.
Ilyen a gyengeség, erőtlenség, enyhébb fájdalom, letargia, álmatlanság, krónikus lefolyás. Például, ha hidegnek érzed a testedet, és az melegítés hatására enyhül.

 

Külső-Belső

Az utolsó pár a négyesből, és a diszharmónia testi lokalizációját írja le.

Külső kórkép
A bőrön vagy az izomzatban jelennek meg. A Kínai Orvoslásban ezek valójában hidegre, megfázásra, vírusokra utalnak, melyekben az első tünetek, izomfájdalmak, láz, hidegrázás, merev nyak, pörsenések (de nem minden bőrbetegség tartozik ebbe a csoportba, sőt, a legtöbb inkább valami Belső folyamatnak a megnyilvánulása a bőrön). Csak olyan bőrbetegségek tartoznak ide, mint pl. bárányhimlő vagy kanyaró.

Belső kórkép
Minden olyan kórkép ebbe a körbe tartozik, amelyik nem Külső. A Kínai Orvoslás szerint az összes, Belső Szerveket érintő tényező, kórkép, hatás ebbe tartozik (szív, máj, tüdő, lép, vese stb). Ha a kisebb, enyhébb Külső kórképeket nem kezeled ki, akkor azok elindulnak a Belső felé, ahol lassan krónikus, akár életveszélyes betegségekké alakulnak át.

 

 

egészség közérzet
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL