Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Egyre több nő kap szívinfarktust

Szerző:
Szabó Anna
A szívproblémákkal küzdő nők panaszai gyakran atipikusak, és nehezebb őket felismerni. 

Amikor a férfiaknak szívproblémái vannak, ezek általában klasszikus panaszok.

„Mellkasi fájdalmaik vannak,amelyek a nyakba és/vagy a bal karba sugároznak. Ha ez egy bizonyos ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni - különösen, ha a fájdalom stressz hatására fokozódik vagy légszomj lép fel”, mondta Daniela Plantholz, egy belgyógyászati klinika vezető főorvosa a „Hamburger” podcastban.

Ezzel szemben a szívproblémákkal küzdő nők panaszai gyakran atipikusak, és nehezebb őket felismerni. 

"Sajnos ez a helyzet. A panaszok néha a nőknél is a jobb oldalon jelentkeznek, máskor a hasban vagy a háton." Ezeket a tüneteket orvossal kell kivizsgáltatni, tanácsolja a szakértő.

A legtöbb beteget sürgősségi esetként veszik fel, sokakat azonban szakorvos vagy háziorvos utalja be, mert rendellenességeket észleltek vagy panaszaik miatt fordultak orvoshoz.

Néha a 20-as éveik végén járó betegek is szívrohamot kaptak. A sürgősségi ellátást igénylők légszomjjal, mellkasi panaszokkal, duzzadt alsó végtagokkal vagy szívritmuszavarral kerülnek orvos elé.

A páciensei többsége azonban idősebb, mert a szív egyszerűen gyengül az élet során. Bár a nők aránya a betegek között jelentősen megnőtt, a keringési zavarok gyakran csak a menopauza után fordulnak elő. „Ez azt jelenti, hogy a nők valójában inkább később kerülnek orvos elé. De a szívrohamok és a keringési zavarok aránya az elhízás és a korai dohányzás miatt megnövekedett. Ezek azok a kockázati tényezők is, amelyek szívproblémákhoz vezetnek."

infarktus szív halál
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL