KÖZÉRZET

Stretching a forma visszanyeréséhez

Mindig mindenki a stretchingről beszél. Használ? Nem használ? Mire jó? Röviden megpróbáljuk összefoglalni, amit tudni kéne az izomnyújtásról.

Kezdjük mindjárt azzal, mire is NEM jó a stretching? Nem fogyaszt! Előre szólunk, mert bizony sokszor hallani olyat: „Újra formába akarok kerülni, beiratkozom stretching órára…” A stretching, ha helyesen művelik, sok jó dologra képes, de nem fogyaszt le. E célból érdemes valami más mozgással egybekötni.

Mi a stretching?

Szó szerint nyújtást jelent. A stretching-technikákkal az izmok fokozatosan nyújthatók, így tesznek lehetővé olyan mozdulatokat, mozdulatsorokat, melyeket azt megelőzően csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudtunk végrehajtani. Mint a: „érintsétek meg a lábatok hegyét, anélkül hogy behajlítanátok a térdeteket!” Röviden: segít megnövelni a hajlékonyságot, megnyújtani az izmokat, és ez bizony jól jön bármilyen más sport űzésekor, a teljesítmény növelésére, de a balesetek megelőzésére is. Sportolás előtt és után is alkalmazandó, előtte, hogy felkészítsük az izomzatot az erőkifejtésre, a végén pedig ellazításra (természetesen más és más gyakorlatokkal).

Veszélyes?

Igen, ha nem helyesen végezzük a gyakorlatokat, és bemelegítés nélkül. A stretching így több kárt okozhat, mint ami hasznot hozna. Bár ez bármilyen más sportra is igaz. Ha tornaterembe járunk, legalábbis eleinte, de kövessük az edző utasításait. Ha otthon akarunk gyakorolni, gondoskodjunk róla, legyen még kezdés előtt kéznél „használati utasítás”.

És mik a gyakorlatok?

Van belőlük rengeteg. Sok van közöttük, amiket párban kell csinálni, segítve a társunkat. Azt tanácsoljuk, előbb nézzetek körbe az interneten. Kulcsszó: "stretching exercises" vagy "stretching techniques", és máris rengeteg találat van. Képekkel is….


Hol lehet gyakorolni?

Ahol csak akarod. Ez az egyik legjobb dolog benne. Nem kell hozzá felszerelés, hacsak nem akarsz egyből hiperprofi lenni, legfeljebb egy polifoam, amin elnyújtózhatsz. Ha inkább úgy hozza kedved, lemehetsz a konditerembe is, de maradhatsz otthon, a nappaliban. Csak tőled függ.

Hányszor egy héten?

Leginkább tőled függ ez is, mennyi a szabadidőd. Lehet minden nap, hetente két-háromszor (ennél kevesebbszer talán ne), és annyi ideig, amennyit rá tudsz szánni. A fontos az, a tested visszajelzésére figyelj.

A tanácsunk: kapcsold a nyújtást valami más sporttevékenységhez, hogy maximálisan élvezhesd a hasznait.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL