KÖZÉRZET

Mit gondolnak a fiatal nők a menstruációs szabadságról?

Szerző:
Szabó Anna
A svájci Freiburg városban a nők mostantól akár három nap menstruációs szabadságot is kivehetnek. A kérdésről nem sokára országos szinten is szavazhatnak. De hogy állna ehhez az érintettek?

Azok a nők, akik súlyos, visszatérő menstruációs panaszoktól szenvednek, mostantól akár három nap fizetett szabadságot is kivehetnének - orvosi igazolás nélkül. Ezt az Európai Parlament soraiból érkező indítványt szavazta meg a svájci Freiburg tanácsa. A vita során elhangzott, hogy ezek ugyanazok a szabályok, amelyek a betegszabadság idején is alkalmazandók.  A  menstruációs szabadság Zürich és Lausanne városában is téma, ahol egyelőre kísérleti projektekről döntöttek.

A zürichi Dialina úgy gondolja, három nap túl hosszú idő: "De szerintem két nap jó lenne. Nekem általában csak az első nap vannak fájdalmaim, de sok nőt ismerek, akik hosszabb ideig szenvednek" - mondja a 29 éves nő. A menstruációs szabadság Victoria (17) szerint is jó ötlet: "Néha gondjaim vannak a munkahelyemen, amikor menstruálok, különösen a hosszú munkanapokon" - mondja a zürichi nő.

Larissa (16) Schaffhausenből is hasonlóan gondolkodik: "Az ember sok mindent elvisel, de néha a fájdalomcsillapító sem használ" - mondja. Ezt a véleményt vallja a 22 éves Sarah Zürichből: "Nem hiszem, hogy bárkinek is bocsánatot kellene kérni valamiért, amin nem tud segíteni." Sofie-nak (26) ugyan nincs menstruációja, így neki magának nincsenek menstruációs problémái, de: "A baráti körömben jó néhány ember van, akiknek erős fájdalmaik vannak, és számukra is fontos lenne, hogy kivehessenek néhány szabadnapot."

nők menstruáció fájdalom szabadság
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL