Kutatások bizonyítják, hogy az általunk fogyasztott ételek képesek megváltoztatni a bélflóra összetételét – egészen pontosan arról van szó, hogy azok az emberek, akik sok zöldséget és rostalapú étrendet követnek, azoknak más a mikrobioták összetétele a gyomorban, mint azoknak, akik a hagyományos nyugati étrendet követik, ami zsírban és szénhidrátban gazdag. Most már tudjuk, hogy ez nem csak az emésztésre van hatással, hanem az agyfunkciókra is. Mivel a gyomor összeköttetésben áll az immunrendszerrel, az endokrin rendszerrel és az idegrendszerrel is, ezért ezek a jelek folyamatosan hatással vannak a fiziológiai és viselkedési reakcióinkra. Azonban ahogyan egy baktérium képes befolyásolni a viselkedésünket, mi is képesek vagyunk befolyásolni azokat azáltal, hogy változtatunk az étkezési szokásainkon.
A gyomor mentális egészségre gyakorolt hatása miatt sokan nevezik a beleket a „második agynak", főleg mivel a test egész területén található mikrobák összesen kétszer olyan súlyt nyomnak, mint az agy. Bár a gyomor baktériumainak a mentális egészségre gyakorolt hatásáról szóló kutatások még kezdeti fázisban vannak, úgy tűnik, hogy a kutatók máris találtak egy egyértelmű kapcsolatot az erős gyomorbaktériumok és az egészséges agy között.
Modern világunk úgy épül fel, hogy rengeteg feldolgozott, tápanyagszegény ételt fogyasztunk, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért van ennyi emésztőrendszeri és idegrendszeri probléma. Ezek a toxikus ételek lehetnek az okai annak, hogy a nyugati társadalmakban miért ilyen magas arányú a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar és egyéb mentális betegségek. Ezek után lássuk, hogy mit tehetsz azért, hogy egészséges baktériumok segítségével csökkentsd a szorongást és a depressziót!
Iktasd ki, vagy nagyban csökkentsd a feldolgozott ételek arányát
Ha egészséges, friss ételeket eszel egyenesen a természetből, akkor esélyt adsz az emésztőrendszerednek az újrakezdésre és az egészséges baktériumok szaporítására. Válassz gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, édesburgonyát, erjesztett ételeket, kis adagban nem pasztörizált tejtermékeket és sovány, organikus húsokat.
Egyél több erjesztett, nem pasztőrözött ételt
Az erjesztett ételek tejsav baktériumot tartalmaznak, ami egy hasznos baktérium, és segíti a jó mikrobák szaporodását. Példa erjesztett ételre a kefir, a savanyú káposzta, és a joghurt.
Egyél magas rosttartalmú ételeket
Egy rostban gazdag étrend több energiát, tisztább gondolkodást, és pozitívabb hozzáállást eredményez, mint ennek az ellentéte. Ezenkívül a rostos étrend csökkenti a kimerültséget és annak az esélyét, hogy valamilyen bélbetegség alakuljon ki (beleértve a rákot is).
A rostos ételek alapvetően három csoportba sorolhatóak: gyümölcsök, zöldségek és keményítők, mint pl. barna rizs, édesburgonya, és egyéb gabonafélék, melyek a komplex szénhidrátok csoportjába tartoznak.
OLVASS TOVÁBB!
A szezonális allergia
A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss ...
KÖZÉRZETBebizonyosodott: tényleg gyógyító hatása van az érintésnek
Az érintés enyhítheti a fájdalmat és a szorongást. Még a rövid érintések is javítják a mentális egészséget....
KÖZÉRZETÍgy működik az igazi finn szauna
Magyarországon rosszul csináljuk....
Maderoterápia vs. nyirokdrenázs: melyik módszer a leginkább megfelelő, testre szabott választás?
A wellness és a méregtelenítés világában két módszer emelkedik ki a számtalan lehetőség közül hatékonyságával az egészség és a...
KÖZÉRZETKilencen haltak meg tengeri teknős fogyasztása után
Zanzibárban újabb 78 ember került kórházba ételmérgezéssel. Köztudott, hogy a veszélyeztetett tengeri teknősök elfogyasztása életve...
KÖZÉRZETÚj trend a vitaminfúzió
Megérkezett az intravénás egészségfokozó....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK