KÖZÉRZET

Ezért veszélyes a megnagyobbodott prosztata

Szerző:
Szabó Anna
III. Károly királyt is meg kellett műteni miatta.

A prosztata, más néven prosztata mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt található. III. Károly király is prosztataműtéten esik át, mivel a brit uralkodó prosztatája jóindulatúan megnagyobbodott. Az uralkodó ezt "évente több ezer férfhez hasonlóani" teszi, nyitottságával pedig jó példát akart mutatni. De mit jelent a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata? 

Mi az a prosztata?

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt, a húgyhólyag nyaka és a medencefenék között helyezkedik el. Számos funkciója van. A legfontosabb egy tejszerű váladék termelése, amely a herékből származó spermiumokkal és a többi mirigyből származó folyadékkal együtt az ondófolyadékot alkotja. A spermiumok ebben a folyadékban szállítódnak. 

Hogyan növekszik a prosztata?

Fiatal férfiaknál a prosztata akkora, mint egy gesztenye, és körbeveszi a húgycső legfelső részét. Minél idősebb egy férfi, annál inkább nő a prosztata sejtjeinek száma - és ezzel együtt a mirigy térfogata is. Különösen a mirigy közepén, a húgycső körül elhelyezkedő prosztata sejtek szaporodnak el, aminek eredményeként a prosztata egyre nagyobb lesz. 

Minél idősebb egy férfi, annál inkább nő a prosztata sejtjeinek száma - és ezzel együtt a mirigy térfogata is. Különösen a mirigy közepén, a húgycső körül elhelyezkedő prosztatasejtek szaporodnak el. Ennek eredményeként a prosztata egyre inkább kifelé tolódik, megnő és fokozatosan beszűkíti a húgycsövet.

Az orvosok ezt az állapotot jóindulatú prosztata-megnagyobbodásnak nevezik. 40 éves kortól minden tizedik férfi érintett, 75 éves kortól pedig minden negyedik. A genetikai tényezőktől függetlenül vannak olyan körülmények, amelyek kedvezhetnek a prosztata megnagyobbodásának: ilyen lehet a gyulladás, az elhízás és a kevés testmozgás.

Milyen kezelési módok vannak?

Sok férfi kezdetben gyógynövényekhez folyamodik, mint a fűrészpálma, a tökmag vagy a csalángyökér. Lehet ugyanakkor gyógyszert is szedni, ami olyan, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: javíthatja a tüneteket. A prosztata méretét azonban nem változtatja meg. Az alfa-1-receptor-blokkolókat több mint 30 éve használják a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére. A betegek 70 százaléka jól reagál rájuk és tíz-húsz évig is javíthatja az életminőséget, és néha még a műtétet is szükségtelenné teheti.

Mikor van szükség műtétre?

Ha a gyógyszeres terápia évek után elveszti hatását, vagy a betegek olyan sokáig vártak a kezeléssel, hogy néha már nem képesek megfelelően kiüríteni a hólyagjukat, akkor az egyetlen lehetőség a műtét, ami minimális behatolással jár és gyakran a húgycsövön keresztül végzik.
 

betegég prosztata betegség veszély
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL