KÖZÉRZET

Endometriózis - Miért az oka, milyen tünetei vannak, és hogyan kezeld?

Szerző:
Szabó Anna
Az endometriózis egy fájdalmas probléma, amelyet sok nő megtapasztal a termékeny évek során. Akkor fordul elő, ha a méhet bélelő szövettípus a méhen kívül is elhelyezkedik. Leggyakrabban a petevezetékben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekbe is beágyazódhat. 

Egyes estekben tünetmentes ez az állapot. Nem életveszélyes, de rontja az életminőséget. Pont olyan szövetekről van szó, mint ami a méhfalon megtalálható. Ugyanúgy leválik és vérzést okoz a menstruációs ciklus során. Ennek következményeként ciszták képződhetnek a petefészkekben. A környező szövetek is irritálódhatnak, és egészségügyi gondokat okozhatnak például meddőséget eredményezve. Az endometriózisban szenvedő nők majdnem fele nehezen, vagy egyáltalán nem tud teherbe esni. Nagyon fájdalmas lehet, főleg a menstruációs ciklus alatt.  Fontos azonban, hogy megtudd különbőztetni a tűneteket. A fájdalom mértéke eltérő lehet. Szörnyű fájdalmat érezhetsz, akkor is, ha a betegség enyhe formájától szenvedsz.

Gyakori tünetei


- alhas fájdalma a menstruáció előtt és alatt;
- fájdalom az együttlétek során;
- fájdalmas időszakok;
- heves vérzés a menstruáció során;
- vérzés a köztes időszakokban;
- görcsök;
- fájdalom a hát alsó részénél;

Néhány nő csak egy-egy tünetet tapasztal, mások az összeset. Talán nincsenek is tünetek. Nincs gyógymódja, de nem szabad kezeletlenül hagyni. Szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni a fájdalmas tüneteket és megelőzni a szövődményeket. Kérj tanácsot az orvosodtól, ugyanis sebészeti beavatkozás is a segítségedre lehet. Minden nő másképp reagál az egyes kezelésekre, de nőgyógyászod segíthet megtalálni a számodra legmegfelelőbbet. Nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, probléma esetén pedig a megfelelő kezelés.

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL