KÖZÉRZET

Ektomorf, endomorf, mezomorf – Neked milyen a testalkatod?

Megfigyelted már, mi történik a testeddel egy edzés után? Ha szerencsés vagy, talán már néhány alkalom után láthatod az eredményt, de az is lehet, hogy másképpen válaszol a tested. Éppen ezért, ha csinosodni szeretnél egy kicsit, érdemes ismerni, milyen a testalkatod, mert nem biztos, hogy az álomalak eléréséhez vagyonokat kell költened az edzőtermi bérletre.

3 féle testalkat

Az embereknek általában tenniük kell azért, hogy a kívánt külsőt elérjék és fenntartsák, azonban egyéb tényezők is meghatározzák, milyen a fizikumunk. 3 féle testalkatot különíthetünk el:

Ektomorf: jellegzetesen karcsú, nyúlánk alkatúak, keskeny mellkassal, gyors anyagcserével. Nekik nehezebb izmot építeniük, a testmozgás eredménye csak kitartó edzés és megfelelő táplálkozás mellett kezd el látszani. Ha izmosodni szeretnének, kifejezetten nem ajánlott számukra a túl sok cardioedzés.

Endomorf: teltebb, kerekdedebb formákkal rendelkező emberek, akik hajlamosabbak a zsírraktározásra. Jellemzően rövid karjaik és lábaik vannak, apró kéz-és lábfejekkel. Étvágyuk nagy, anyagcseréjük lassú, és nehezen fogynak le, viszont sokkal gyorsabbak építenek izmot, mint az ektomorf testalkatúak.

Mezomorf: szerencsés testalkat, természetesen rendelkeznek egy tónusos, erős izomzattal. Atletikus testalkatúak, anyagcseréjük lehet átlagos vagy gyors. Megjelenésükre jellemző a szélesebb váll, illetve a test többi részéhez viszonyítva hosszabb felsőtest. Gyorsabban égetik a zsírt, mint az ektomorf vagy endomorf testalkatúak.

A testalkattól függetlenül természetesen bárki válhat vékonnyá, vagy éppen hízhat el, ha nem figyel oda. De a testalkatod ismerete segíthet a számodra megfelelő típusú mozgásforma kiválasztásában, amivel hatékonyabb lehetsz, időt és pénzt spórolhatsz meg.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL