Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Egyre többen írják meg Chat GPT-vel a szakdolgozatukat

Szerző:
Szabó Anna
A svájci egyetemek nyitottak a mesterséges intelligencia használatára, de átláthatóságot követelnek a diákoktól. Erre azért van szükség, mert még mindig nincsenek olyan megbízható programok, amelyek felismerik a mesterséges intelligencia jogosulatlan használatát.

Egy hallgató 5-öst kapott az egyetemen, úgy, hogy ChatGPT-vel írta meg az szakdolgozatát. J.* egy svájci egyetemen tanul, és szereti a mesterséges intelligenciát használni a beadandóihoz. A ChatGPT elmagyarázza neki a kifejezéseket, összefoglalja az előadás diáit - és van, hogy megírja helyette az alapszakdolgozatát is. A cikkhez nem akarta a nevét adni, sem a szakot megnevezni, mert félő, hogy kicsapnák az egyetemről. Ugyanakkor nem rossz a lelkiismerete, és bűnösnek sem érzi magát.

„Ha lenne egy csavarhúzóm és egy akkus fúrógépem, akkor hibáznék, ha a csavarhúzót választanám" - mondja. „Más diákokkal ellentétben én először magam kerestem forrásokat, például az elektromos motorok témájában. Ezért használtam a kereső funkciót a megfelelő szövegrészletekhez, majd bemásoltam őket a ChatGPT-be.”

Ezt követően arra kérte a mesterséges intelligenciát, hogy.jellemezze egy elektromos motor működését a források alapján. Hogy ezt senki ne vegye észre, egy eredetiség-ellenőrző szoftvert is lefuttatott a munkáján. Emellett összefoglalót hozott létre és előszót is generált a Google Geminivel.

„Ez Európában még nem engedélyezett, de ez könnyen megkerülhető a VPN segítségével”, mondta.

 J. meg van győződve arról, hogy néhány oktató „szándékosan szemet huny efölött, mivel a tananyagot átrstrukturálni extra munkát jelentene nekik. Aztán csodálkoznak, hogy az előadó üres, hiszen az AI azonnal összefoglalja a diáikat."

De mit mondanak az egyetemek? A Bázeli Egyetem ellenzi a használat általános betiltását: szerintük a mesterséges intelligencia támogatja a szövegalkotási kompetenciák fejlesztését, ám nem tartják megfelelőnek a használatát, ha azt a diákok nem jelentik be.

 

chat gpt szakdolgozat
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL