KÖZÉRZET

Borús időben, borús a kedved? Jókedv menünk segít!

Szervezetedben rengeteg hangulatodat befolyásoló dolog van: nyugtatnak, serkentenek, boldogságérzetet váltanak ki, vagy pont ellenkezőleg. Az őszi hónapokban rád törő fáradtságért, esetleg letargiáért szintén ők a felelősek.


A „postásfunkciót” ellátó anyagok – az úgynevezett neurotranszmitterek – az idegvégződéseiden telepszenek meg, és információkat közvetítenek központi idegrendszered felé. Ha kibillenek az ideális mennyiségből, vagyis túl magas vagy túl alacsony koncentrációban vannak jelen szervezetedben, az zavarokhoz vezet anyagcserédben. Hiányuk rosszkedvet okoz, ez bizonyítottan negatívan befolyásolja többek között immunrendszered működését!

• A legismertebb hírvivő a szerotonin. Hatása sokoldalú, gondoskodik jó közérzetedről, kiegyensúlyozottságodról, a telítettségérzetről. Segít az alvászavarok leküzdésében, valamint idegesség, kényszer- és félelemhelyzet, illetve depresszió esetén. Eközben encefalin és endorfin szabadul fel, a fájdalomérzékenység csökken (pl. fejfájás esetén). Ahhoz, hogy szervezetedben elegendő szerotonin képződjön, egy bizonyos aminosavra van szükséged. Ez a banánban, a diófélékben, az ananászban és a halakban található meg nagyobb mennyiségben.

• Az adrenalin és a noradrenalin felelősek bátorságodért. Az utóbbi fokozza éberségedet, az előbbi pedig felkészít a stresszre. Különbség a kettő között az előjelben van: a noradrenalin pozitívan, az adrenalin negatívan hat állapotunkra. A noradrenalin szervezetedben való képződését segítik a halfélék, a sajtok, a dió, a tojás és a tejtermékek.

 

A jókedvmenü hozzávalói

Ha fogyókúrázol, nem biztos, hogy rögtön mosolyt csal az arcodra következő listánk. Többségében egyáltalán nem sorolhatók a diétás kategóriába, ellenben nagyon finomak, és ugye kis mennyiségben igazából semmi sem árt…

Dió – az idegeid támasza
Gazdag B-vitaminban, igazi tápanyagbomba. Ezenkívül olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, melyeket szervezetünk maga nem tud előállítani, ám valamennyi anyagcsere-folyamathoz szükségesek. Átlagon felüli E-vitamin-tartalma védi sejtjeinket, megelőzi a szív- és érbetegségek kialakulását.

Banán – a stresszölő
Igazi stresszölő, amit bőséges ásványianyag-tartalmának köszönhet. Telít, száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, valamint „kisimítja” idegeinket.

Csokoládé – a kedélyjavító
Cukortartalma emeli agyunkban a szerotoninszintet, vagyis jó közérzetet biztosít, magnéziumtartalma hangulatunkat tovább javítja. Zsírtartalma endorfint szabadít fel, mely agysejtjeinknek információt közvetít az energiáról. Aki teljesen száműzi életéből az édességet, ördögi körbe kerül, és egyre inkább kívánja azt, végül pedig egy egész tábla csokira lesz szüksége. Ehelyett inkább – ha nagyon kívánjuk – pár falatnyit fogyasszunk belőle – rossz lelkiismeret nélkül – hiszen ez a mennyiség aligha okoz túlsúlyt.

Burgonya – a laktató
Dúskál a keményítőben, de említésre méltó fehérjetartalma is. Ami viszont a hideg hónapokban még fontosabb: bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot, ezek pedig felpörgetik a szerotonintermelést, és a jókedv mellé még erőt is adnak.

Avokádó – a kiegyensúlyozó
Kevés olyan gyümölcs van, mely úgy dúskálna vitaminokban és ásványi anyagokban mint az avokádó. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. Az avokádó a kismamák számára különösen fontos folsavat is tartalmazza. A magnézium és a lecitin jelentősen hozzájárulnak idegeink és izmaink ellazulásához, emellett mindkét anyag pozitívan hat koncentrálóképességünkre, s így növelik gondolkodásunk hatékonyságát.

Citrusok – C-vitaminbomba
Ezekben a gyümölcsökben – citrom, narancs – rendkívül sok C-vitamin van, ez pedig a tyrosin boldogsághormonná való átalakulásához nélkülözhetetlen. Serkenti agyunk vérellátását, védi sejtjeinket, erősíti immunrendszerünket.

 

 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL