KÖZÉRZET

Állandó éhségérzet gyötör? - Ez a 4 ok állhat a háttérben

Valószínűleg tapasztaltad már azt, hogy látszólag kiadósan megreggeliztél, és – noha messze még az ebéd – ismét azt érzed, hogy nagyon éhes vagy. Miközben korog a gyomrod, megkérdezed magadtól, hogy mit csináltál rosszul. Az állandó éhségérzetnek néhány egyszerű oka van, és viszonylag könnyedén meg is szüntethető. Íme, a dietetikusok tanácsai.

.

 

 

Több fehérje, rost és zsír

Az első ok, amiért állandóan éhesnek érzed magad, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét és rostot. Mindkét komponens elősegíti a jóllakottság érzését.

A tehetetlen éhségérzet mögött ugyanis az alacsony zsírtartalmú ételek állnak. Az ilyen ételeket túl gyorsan megemészted, és nem adnak elég energiát. Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek pedig megemelik a cukorszintet, ami utána azonban hirtelen leesik, emellett ezekből kihagyják a gabona külső rétegeit, amik tápanyagokat is tartalmaznak, és amelyeket hosszabb ideig emészt meg a szervezet. Ugyanez a helyzet az alacsony zsírtartalmú ételekkel, nem biztosítanak elég energiát. A jó minőségű zsírok, mint amik például az avokádóban, diófélékben, magvakban és a teljes zsírtartalmú ökológiai tejtermékekben találhatóak, hosszabb ideig biztosítanak tápanyagot a szervezetnek, és tovább tart a megemésztésük, mint az alacsony zsírtartalmú termékeké.

Gyakran ez a leggyakoribb oka annak, hogy sokan állandóan éhesek, mert nem fogyasztanak elegendő zsírt és fehérjét. Gondolj vissza, amikor gabonát vagy zabpelyhet reggeliztél, pár órával később már éhesnek érezted magad. Ám amikor zsíron sütött tojást és pirítóst ettél, sokkal laktatóbbnak érezted, ugye? A feldolgozott szénhidrátok, mint például a fentebbi gabonapélda vagy az olyan szénhidrátforrás, mint a zab, önmagában nem serkentik a gyomrot arra, hogy koleszticokinint termeljen, ami egy olyan neurotranszmitter, mely az agyat a „jóllakottság és elégedettség” érzésével önti el. Ha azonban elegendő zsírt, fehérjét és minőségi szénhidrátot (zöldségek) fogyasztasz, az segít fenntartani a vércukor egyensúlyát és a koleszticokinin felszabadulását. Ennek köszönhetően nem kell küzdened az állandó éhségérzettel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL