Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

A velünk élő mikroorganizmusok

Szerző:
Szabó Anna
A mikroorganizmusok mindenhol ott vannak, nélkülük megszűnne a földi élet. Benépesítik a levegőt, a vizet, a talajt, és az emberi testet is születéskor vagy röviddel azután.(Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens írása a Mikrobiomról)

 Az emberi szervezet működése és védelme a mikrobákkal való kapcsolattól függ, azok sokszínűsége és épsége befolyásolja szervezet egészségét. Napjainkban már egy új szervként tekintenek a mikrobiomra, azaz a velünk élő mikroorganizmusok összességére.  

 

Mi és a bélflóránk

Élő organizmusok mindenhol megtalálhatók a testünkben és azon kívül is, ahol a külvilággal érintkezünk: a bőrünkön, a légzőrendszerünkben (különösen az orrunkban), a húgyutakban és az emésztőrendszerünkben (elsősorban a szájban és a vastagbelünkben). A „velünk” élő mikrobasejtek száma összességében több milliárdra tehető.

A bélnyálkahártya felszínén lévő mikrobiomot a köznyelvben bélflórának hívjuk. Összetétele genetikailag meghatározott, kb. 30%-a nagy hasonlóságot mutat a fajok között, azonban 70%-a abszolút egyedi, ránk jellemző. Védőgátként működik, elpusztítja a kórokozókat és stimulálja az immunrendszert. Egyensúlyát befolyásolják olyan belsőleges tényezők, mint például a korunk, a fejlődésünk és az esetleges betegségeink, illetve olyan külsőlegesek, mint az étrendünk, a minket érő fertőzések, stresszhatások és az esetleges gyógyszeres kezelések.

 

Mikroorganizmusok háborúja

Amikor a bélflórát alkotó organizmusok egyensúlya zavart szenved, diszbiózisról beszélünk. Ez az állapot hozzájárulhat néhány krónikus betegség kialakulásához. Ezt az egyensúlyhiányt okozhatja az, ha kevés rostot eszünk (az élelmi rost a hasznos baktériumoknak kedvez), ha fertőzést kapunk (romlott étel, utazók hasmenése, bélfertőzés stb.), ha antibiotikum kúrán esünk át. Diszbiózist és az immunrendszer legyengülését vonhatja maga után a minket érő hosszútávú és nagyfokú fizikai és pszichés terhelés, akár stressz, szorongás, kialvatlanság, depresszió, de még akár a versenysport is.

A normálisan működő bélflóra több funkciót lát el, egyrészt a veszélyes baktériumokat tartja távol, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódhassanak a szervezetben, másrészt felelős immunrendszerünk hibátlan működéséért, és egyben fontos "vitamingyár" is. A bélflóra bármiféle gyengülése, sérülése súlyos következményekkel járhat.

 

Az immunrendszer a tét

Az immunrendszer fő feladata a külső kórokozók elleni védelem és a megváltozott saját sejtek (pl. daganatos sejtek) elpusztítása. Ha ebbe a folyamatba hiba csúszik, akkor alakulhatnak ki például az allergiák, daganatok, autoimmun állapotok, immunhiányos betegségek. A leginkább ismert immunszerveink a mandulák, a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a nyirokcsomók. Kevesen tudják azonban, hogy az immunsejtek 70-80%-a a bélfalban lévő nyirokszövetben található.

A táplálékkal bevitt rostokat a vastagbélben lévő bélbaktériumaink bontják le és az így keletkező 3 fő rövid szénláncú zsírsav elengedhetetlen irányító szerepet játszik az immunrendszer normál működésében. Optimális esetben a megfelelő életmód (napi min. 1,5 kg zöldség-gyümölcs fogyasztás, stresszmentesség, napi 8 óra alvás, alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése) és az egészséges bélflóra mellett megfelelő arányú és mennyiségű rövid szénláncú zsírsav termelődik.

Bél–agy tengely

Pontosabban a mikrobiom-bél–agy tengely egy kétirányú kapcsolat, ami elengedhetetlen a homeosztázis, szervezetünk belső egyensúlyának, fenntartásához.  Egyrészt a bélbaktériumok maguk is termelnek ingerület átvívó anyagokat, melyek felszívódás után hatnak a viselkedésre, illetve a bélbaktériumok által befolyásolt immunrendszer közvetetten is hat a közérzetre is. Másrészt a stressz megzavarja a kémiai-idegi kommunikációt, a bélflóra összetételét, és kialakulnak a neurológiai betegségekre jellemző hasfájás, hasmenés, székrekedés, diszbiózis.

A különböző neuropszichiátriai betegségekben (pl. szorongásos zavarokban, depresszióban) szenvedő betegek esetében is gyakoribb a rendellenes bélflóra, és kimutatták azt is, hogy a mikroflóra sokszínűsége javítja a memóriát és csökkenti a szorongást.

Öregedő bélflóra

Ahogy öregszünk, a bélflóránk összetétele szegényesebbé, ugyanakkor instabilabbá, sérülékenyebbé válik, ráadásul a benne levő kedvező baktériumok, mint a Laktobacillusok és Bifidobaktériumok száma csökken. A bélflóra összetételének változása gyengülő immunitást eredményez az idősebb korosztálynál, akiknél gyakoribbá válhatnak a gyomor- és bélrendszeri fertőzések. Az ehhez párosuló gyengülő bélrendszeri simaizomzat a székrekedések kialakulásában játszik szerepet, az pedig maga után vonhatja az alvászavart. Kutatók megállapították, hogy az elalvás utáni éjszakai felébredések száma a székrekedésben szenvedőknél szignifikánsan nagyobb volt az egészséges kontrollszemélyekhez képest.

Az erős immunrendszer, a stabil kognitív funkciók és az egészséges öregkor egyik kulcsfontosságú tényezője tehát az egészséges, minél változatosabb étrend és fontos a fizikai aktivitás is.

A probiotikumok

A probiotikumok feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása. Sok olyan természetes alapanyagot találunk az ételeink között, amelyek eredményesen alkalmazhatók a bélflóra helyreállításáért. A természetes probiotikumok nagymennyiségben vannak jelen az élőflórás joghurtokban, a kefírben, a banánban és az articsókában. A hagymafélék szintén javasoltak, de a savanyú káposzta is kifejezetten eredményesen vethető be a fenti célra. márkák és az árak egyaránt döntő tényezők, de mint oly sokszor javasoltuk már, ha táplálék-kiegészítőkről van szó, akkor a kiváló felszívódás nélkülözhetetlen, ezért akár a nagyobb anyagi ráfordítás jobban megérheti. A bélműködés és vele együtt az immunrendszer erősítésének érdekében akár kúraszerűen is beiktathatók a probiotikumok a mindennapokba. Az étrendkiegészítők között sokat kifejezetten célzott probléma kezelésére kínálnak a patikákban. Létezik bélrendszeri fertőzés vagy antibiotikum okozta hasmenés, és puffadás kezelésére és megelőzésére javasolt probiotikum (https://unipatika.hu/elinix-kemeny-kapszula-28db); a természetes, egészséges női flóra kialakításához és fenntartásához szükséges termék (https://unipatika.hu/bonolact-pro-femina-kapszula-14db) ; immuntámogató anyagokkal kiegészített probiotikum (https://unipatika.hu/flonivin-plus-cink-eloflora-kapszula-20db); ízesített és akár por alakú (https://unipatika.hu/enterol-neo-250-mg-por-oldsz-belsol-szuszp-hoz) és kifejezetten gyerekeknek fejlesztett termék (https://unipatika.hu/protexin-junior-c-ragotabletta-30db). A különféle probiotikumok és étrendi kiegészítők támogathatják a bélflórát és késleltethetik az idős korra jellemző fajtaeltolódást a bélflórában.

 

egészség mikroorganizmusok immunrendszer bélflóra probiotikum
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL