KÖZÉRZET

A legveszélyesebb fehér színű méreg, amit minden nap fogyasztasz - És ez nem a só vagy a cukor!

Szerző:
Szabó Anna
A kálium-glutamát, vagyis az E621 egyfajta tartósítószer, amelyet nagy mennyiségben használnak minden fajta étel gyártásához. Emellett megtalálható nagyon sok gyorsétteremben kínált ételben, mivel intenzívebbé tehető vele az ételek íze.

Ez egy fehér kristályos por, amely olyan, mint a cukor vagy a só, az íze pedig olyasmi, mint a húslevesé. Bármilyen ételhez hozzáadható, és fokozza az étvágyat Sajnos emiatt többet is fogyasztasz az adott ételből, ami pedig túlsúlyhoz vezethet.  Hasonló, mint egy gyógyszer, mivel serkenti az agysejteket, könnyen belép a véráramba és akár képes megváltoztatni az ízlelésért felelős géneket.

A túladagolás

A kálium-glutamát kolbászban, szalámiban, virsliben, chipsben, szárított leves keverékekben, konzervben és sörben illetve még sok másban is megtalálható. A biztonságos dózis felnőttek esetében napi 1,5 gramm, gyermekek esetében pedig nem több mint 0,5 gramm. Ma azonban a világ minden táján legalább 200 ezer tonna kálium-glutamát tartalmú élelmiszert gyártanak évente!

Az E621 túladagolásának tünetei az úgynevezett „kínai étterem szindróma”, vagyis álmosság, migrén, látászavar, szédülés, hormonális egyensúly felborulása, hányinger, gyengeség, mellkasi fájdalom.

Ezt az anyagot 1907-ben Japánban fedezte fel egy Ikeda Kikunae nevű férfi, aki sok kísérletet végzett, és rájött, hogy ezzel javíthatja az ételek ízét. Nem csak fokozza az a természetes ízeket, de javítja az egyébként tartósítószerrel kezelt egészségtelen ételek ízét is – még a fagyasztott termékek esetében is.

A kálium-glutamát nagyon népszerű az Egyesült Államokban, hiszen a segítségével több élelmiszert tudnak eladni. Néhány kísérletben, amit egereken végeztek és rendszeresen E621 tartalmú élelmiszerrel etették őket, ezek az egerek elvesztették a látásukat egy idő után.

A következmények

Az egyik negatív következménye, ha túl sok kálium-glutamátot fogyasztasz, az, hogy befolyásolja a nyelved receptorait, így idővel nem fogod érezni az ételek ízét.

Nagyon gyakran, mivel a kálium-glutamát fokozza az ételek ízét, nem tudod kontrollálni magad, és rengeteg egészségtelen ételt fogyasztasz, ilyen a chips, csokoládé, készételek. Ez függőséget okoz a tudatalattidban, úgy hat az agyra, mint egy kábítószer. Emiatt túl sok, tartósítószert tartalmazó élelmiszert fogyasztasz.

Emlékezz arra, hogy az e E621-et tartalmazó élelmiszerek bizony veszélyesek, és ezzel az élelmiszergyártók csökkenteni tudják a gyártási költségeket, és a gyenge minőségű termékek pedig finomabbak lesznek tőle. Ezért mindig tudatosan vásárolj ételt, és olvasd el a címkéket és az összetevők listáját, emellett próbálj meg otthon elkészíteni minél több ételt!

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL