KÖZÉRZET

A bőrviszketés 5 lehetséges oka – Idegi és belsőszervi rendellenességek is állhatnak a háttérben!

Mindenki tapasztalt már viszketést, és a legtöbb esetben a bőr szárazsága vagy a ruha anyaga felelős érte. Viszketésnek számít minden olyan alkalom, amikor ellenállhatatlan szükségét érzed, hogy azonnal megvakard a helyet. Ennyivel akár be is fejezhetnénk, azonban nem árt, ha tudod, hogy a viszketés akár bőrbetegségek, vagy más súlyos rendellenességek tünete is lehet.

Szükség lehet orvosi diagnózisra, ha a viszketegség oka nem nyilvánvaló. Minden korcsoportban előfordul, de az idősebbek körében egy kicsit gyakrabban.

Tünetek 

A viszketés általában a bőr bizonyos részeit érinti, ritkább esetben az egész testet. A kiváltó októl függően lehet, hogy semmilyen fizikai tünettel nem jár, de produkálhat akár piros, feldagadt, hólyagos bőrt is. Általában a következő tünetek kísérik: 

• Pirosság;

• Feldagadt, hólyagos bőr;

• Száraz, megrepedt bőr;

• Hámló bőr.

A viszketés az októl függően pár percig, vagy jóval hosszabb ideig is tarthat. A vakarás semmilyen esetben sem megoldás, mivel a bőr sérüléséhez és fertőzéséhez vezethet.

Okai 

Kiváltó okai lehetnek bőrbetegségek, allergiás reakciók, idegi megbetegedések, gyógyszer mellékhatások, vagy belső szerveket érintő betegségek. Nézzük, pontosan milyen okok állhatnak a háttérben:
 

1. Bőrbetegségek

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy az első számú kiváltó ok a száraz bőr, de ez még nem számít bőrbetegségnek. Nem jár semmilyen aggasztó tünettel az érintett területen, általában az öregedés, vagy a túlzásba vitt tisztálkodás okozza. A bőrbetegségek külön tünetekkel rendelkeznek, és a legtöbb esetben a test egy bizonyos részét érintik. A leggyakoribbak: 

• Dermatitisz: bőrgyulladás;

• Ekcéma: kiütéses, hámló bőrrel járó krónikus betegség;

• Pikkelysömör: irritált, piros bőrrel járó autoimmun betegség.

A fertőzések súlyosabb bőrbetegségekre utalnak, mint a bárányhimlő, kanyaró, bőrgomba vagy atkák.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL