KÖZÉRZET

A 7 legdurvább bacigyűjtő hely - Megdöbbentő tények!

Mindened tiszta, ugye? Tévedés. A fertőzések 80%-át emberi kapcsolatok közvetítik. Összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb mindennapos fertőzésveszélyt, sőt, azt is megtudhatod, hogyan védekezhetsz ellene!

 

1. Szivacs

A konyha „esszenciális” baktériumgyűjtő helye a makrobiotikusok szerint. A szivacs, és a hozzá hasonló tisztító segédeszközökön érzik jól magukat a bacik, itt aztán elszaporodnak. Igazán kiváló táptalajt szolgáltatsz nekik, ha nem használsz fertőtlenítő tisztítószert. Amerikai mikrobiológusok megfigyelték, hogy az agglegények otthonában sokkal inkább jellemző az E.coli baktérium megtelepedése, és arra a következtetésre jutottak, hogy éppen ők azok akik a legkevesebb figyelmet szentelik a konyha fertőtlenítésének és a mosogatószivacsok cserélésének.

 

Tipp a megelőzéshez:
A tisztító kendőket, szivacsokat, konyharuhákat… rendszeresen mosd ki 90 ºC-on. Ez el fog pusztítani minden oda nem való, fertőző anyagot. A szivacsokat 2-3 mosogatás után dobd el, de ha nem is eszel otthon gyakran akkor is cseréld le legalább havonta.

 

2. Női pénztárcák

Mikor tisztítottad ki utoljára a pénztatyódat? Ugye, hogy vagy régen, vagy semmikor. Erre nem szoktunk gondolni, pedig ez is az egyik legnagyobb bacigyűjtő az életünkben. Egyrészt, mert mi nők hajlamosak vagyunk állandóan túlzsúfolni, másrészt mert a pénz iszonyú mocskos dolog – a szó valódi értelmében is. Gondolj csak bele: hányan érinthették, mielőtt hozzád került. Több ezer baktérium is megtelepedhet rajtuk, de a leggyakoribbak ezek közül is az E.coli és a szalmonella.

 

Tipp a megelőzéshez:
Soha ne dobd le a pénztárcádat a földre – különösen a fürdőben ne tedd –, vagy olyan helyen ahol sokan megfordul. A nyilvános helyek bővelkednek mikróbákban, ezért ha lehet a táskádban tartsd, amit akassz fel egy biztonságos helyre.

 

3. Pasi pénztárcák

Hogy miért kell külön kiemelni a férfiak levéltárcáit? Talán csak azért, a fent taglalt pénz tisztátalanságán felül még az erősebbik nem szokása is nagy szerepet játszik a bacik életében. A férfiaknál ugyanis majdhogynem egy jólműködő inkubátorként fukcionál a pénztárca: gondolj csak bele, állandóan zsebben tartva egy meleg és párás helyen, milyen táptalajt szolgáltathat.

 

Tipp a megelőzéshez:
Ha már a szokás hatalmát legyőzni nehéz, legalább próbálj meg változtatni rajta. Például rendszerezd a pénzedet, külön tartsd az eltérő címletű bankókat és az aprót. Ezzel kicsit szellősebb lesz a helyük.

 

4. Sminktáska

Buli közben te is rendszeresen frissíted a sminkedet? Néha kiugrassz újrarúzsozni a szád, bepúderezni az orrodat? Nos, ilyenkor a szádon a kezeden lévő bacik egyből beindulnak.

 

Tipp a megelőzéshez:
Néha tisztogasd meg a sminkcuccaidat és a –táskát. Eleve próbálj meg neszesszerből olyat választani, amit csak úgy bedobhatsz a mosógépbe. A kozmetikai termékek esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet: ezeket rendszeresen át kell törölni fertőtlenítő szeres vízzel, majd papírtörlővel szárazra törölni. (Az antibakteriális törlőkendők nem jók erre a célra.) És ha már ezt megteszed, egyúttal mosd ki a sminkecseteket, aplikátoraidat is.

Ezen kívül még egy fontos dolgot be kell tartanod, és akkor a szépségápolás terén nem érhet nagy baj: figyeld a kozmetikumaid lejárati idejét. Tudtad például, hogy a szempillaspirálodtól 3-6 hónaponként érdemes megszabadulnod, ha el akarod kerülni a fertőzésveszélyt?

 

5. Távirányító

Mindenkinek van az otthonában, de kevesen gondolnak rá, hogy le is tisztítsák. Pedig hány kézen cserélődik, amiket nem biztos, hogy előtte megmostak.

 

Tipp a megelőzéshez:
Mivel elektromos készülékről van szó, teljesen érhető, ha nem szeretnéd vizezett fertőtlenítő tisztítószerrel lemosni. Ez esetben pedig kiváló megoldás az antibakteriális kendők használata. Persze, az sem árt, ha rászoktatod magad és a veled élőket, hogy mindig mossanak kezet miután hazaérkeztek és lehuppanak a tévé elé a kanapéra.

 

 

6. Párnák és matrac

Miközben alszol, bár nem csinálsz épp semmit, ugyanúgy megizzadsz, és a kiválasztódott méreganyagok a bőrödről mind-mind a párnádba és a matracodba ivódik. Egy matrac súlya például tíz év alatt – a legújabb kutatások szerint – a poratkák, a különböző rovarok, a baktériumok és a ki nem szellőzött tisztítószerek hatására megduplázódik, ahhoz képest, amit eredetileg nyomott. Ugyanezen kutatás szerint öt év használat után egy párna súlyának 10%-a poratka. Elgondolkodtató adatok.

Tipp a megelőzéshez:
A matracodra és a párnádra tegyél áthatolhatatlan huzatot. Ezek allergén-mentessé teszik az ágyneműdet, miközben szabályozzák, hogy a szellőzését. Szintén célravezető, ha hetente forró vízben kimosod a lepedőidet.

 

7. Telefon

Ha már te is tapasztaltad, hogy arcodnak azon az oldalán, ahol a telefont tartani szoktad rendszeresen kipattogsz, akkor bizony neked is jól át kellene tisztítanod a készülékedet. Csak gondolj bele, hány helyen kerül kapcsolatba különböző bacikkal: egyrészt ott van a táskád, másrészt te sem mosod meg mindig a kezed telefonálás előtt…

 

Tipp a megelőzéshez:
Ha lehetséges, ne add ki a kezedből a telefonod. Valamint minden este törölgesd át antibakteriális törlőkendővel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL