KÖZÉRZET

4 figyelmeztető jelzés, hogy éjszaka légzéskimaradásod van – Erre feltétlenül figyelj oda!

Az alvási apnoe egy gyakran előforduló és nagyon komoly alvászavar, mely éjszakai légzéskimaradást okoz. A légutak ismételten elzáródnak, így korlátozzák a tüdőbe jutó levegőt. Az agyban és a testben oxigén hiány lép fel, és légszomjra ébredsz több száz alkalommal az éjszaka folyamán. Az igazság az, hogy sokkal gyakrabban megtörténhet, mint ahányszor észreveszed, a következmények pedig nagyon súlyosak.

A horkolás sokak szerint egyértelmű jele ennek az alvászavarnak, de ez nem teljesen igaz. Az alvási apnoe egyik leggyakoribb tünete a horkolás, de ez nem érint minden horkoló embert. Akkor érdemes súlyosabb problémákra gyanakodni, ha a horkolást hangtalan légzéskimaradás, fulladozó vagy ziháló hangok követik. Habár a túlsúly hatalmas rizikófaktort jelent, vékony embereknél is előfordul. Íme, a figyelmeztető jelzések, melyekre érdemes odafigyelni:

Száraz ajkak és kaparó torok. Nehezen nyelsz, és úgy érzed, mintha egy sivatag lenne a szádban?

Nem csak a párod megjegyzéséből tudhatod meg, ha horkolsz éjszaka, a szád reggeli állapotából is következtethetsz erre. Ilyenkor a szád nyitva van, és a levegő folyamatosan átáramlik rajta, miközben nem termelődik elegendő nyál, és ez kiszáradást okoz. 

Az alvási apnoe megakadályoz abban, hogy kipihenten és felfrissülve ébredj, még akkor is, ha az egész éjszakát átalszod. Napközben fáradt vagy, nem tudsz koncentrálni, esetleg el is alszol. Ennek az oka, hogy éjszaka számos alkalommal felébredtél, még ha ennek nem is voltál tudatában. Az egészséged nagyon fontos, ha tehát úgy gondolod, hogy ebben az alvászavarban szenvedsz, azonnal keresd fel az orvosodat! 

FIGYELEM!
A cikk kizárólag tájékoztató jelleggel íródott, nem helyettesíti a megfelelő orvosi diagnózist! Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz magadon, haladéktalanul fordulj orvoshoz!
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL