KÖZÉRZET

4 figyelmeztető jelzés, hogy éjszaka légzéskimaradásod van – Erre feltétlenül figyelj oda!

Az alvási apnoe egy gyakran előforduló és nagyon komoly alvászavar, mely éjszakai légzéskimaradást okoz. A légutak ismételten elzáródnak, így korlátozzák a tüdőbe jutó levegőt. Az agyban és a testben oxigén hiány lép fel, és légszomjra ébredsz több száz alkalommal az éjszaka folyamán. Az igazság az, hogy sokkal gyakrabban megtörténhet, mint ahányszor észreveszed, a következmények pedig nagyon súlyosak.

A horkolás sokak szerint egyértelmű jele ennek az alvászavarnak, de ez nem teljesen igaz. Az alvási apnoe egyik leggyakoribb tünete a horkolás, de ez nem érint minden horkoló embert. Akkor érdemes súlyosabb problémákra gyanakodni, ha a horkolást hangtalan légzéskimaradás, fulladozó vagy ziháló hangok követik. Habár a túlsúly hatalmas rizikófaktort jelent, vékony embereknél is előfordul. Íme, a figyelmeztető jelzések, melyekre érdemes odafigyelni:

Ébredés utáni fejfájás. Gyakran ébredsz erős fejfájásra?

Ha légzéskimaradásod van éjszaka, a tested nem jut oxigénhez, az agyad pedig elég nehezen tolerálja ezt az állapotot. Nincs meghatározott típusa a fejfájásnak, és általában ébredés után egy-két órával megszűnik, amint az agyad friss levegőhöz jut az éjszakai oxigénhiány után.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL