GYERMEK

Itt van minden röviden és érthetően az örökbefogadásról – az is, amit nem mertél megkérdezni

Rengeteg olyan pár van, akiknek különböző okokból nem lehet gyermekük. De azok a gyermekek is sokan vannak, akiknek az örökbefogadásához a vér szerinti szüleik hozzájárultak, vagy egyéb okból váltak örökbefogadhatóvá. Általában már egészen korán felmerül gyermekre vágyó párokban az örökbefogadás lehetősége. Sokan el is kezdenek utána olvasni, de rengeteg a hosszú és átláthatatlannak tűnő cikk, ami miatt visszafordulnak és emiatt továbbra is sötétben tapogatóznak. Ezért most egyszerűen és érthetően összefoglaljuk, a legfontosabb tudnivalókat az örökbefogadással kapcsolatban.

.

Először is, meg kell felelni néhány alapkövetelménynek

Természetesen az a legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságos, szeretetteljes környezetben nőjenek fel az örökbefogadó családnál, ezért az alábbi kritériumoknak kell érvényesülniük:

Hazánkban, csak Magyarországon élő, magyar állampolgárok jogosultak nyílt. örökbefogadásra, közhasznú (civil) szervezet közreműködésével. Amennyiben valaki magyar állampolgár, de külföldön él fix tartózkodási hellyel, akkor a nemzetközi örökbefogadás keretein belül örökbefogadhat gyermeket Magyarországról.

Az örökbefogadónak legalább 25 éves, cselekvőképes személynek kell lennie, akit a bíróság nem tiltott el közügyek gyakorlásától. Az is fontos, hogy nincs nevelésben saját gyermeke és a bíróság nem szüntette meg a felügyeleti jogát a gyermekével szemben.

A minimális korkülönbség az örökbefogadni kívánt gyermek és az örökbefogadó között minimum 16 év, míg a maximum 45 év a jogszabályok szerint 3 év alatti gyermek örökbefogadása esetén. Házaspároknál a fiatalabb házastárs életkorát kell nézni. Ha 3 évesnél idősebb az örökbefogadott gyermek, közte és az örökbefogadó szülő között 50 év is lehet a korkülönbség.

Elbírálásnál előnyben részesülnek a házaspárok, de az alkalmasnak ítélt egyedülállóknak is megvan rá a lehetőségük. Ugyan nem kötelező, de a sikeres örökbefogadás érdekében célszerű részt venni az örökbefogadói tanfolyamon, ami az örökbefogadás engedélyezéséig elvégezhető. Az ingyenes tanfolyam mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe.
 

Azok, akik az örökbefogadást fontolgatják, a következő négy lépcsőfokon kell felkapaszkodniuk:


Első lépcsőfok: az örökbefogadási alkalmassági vizsgálat


Amennyiben a pár az örökbefogadás mellett dönt, kezdésnek fel kell keresniük egy örökbefogadási tanácsadót a lakóhely szerint illetékes megyei/fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Nála kell benyújtani egy kérelmet, - ami illetékmentes - mivel ő fogja elindítani az örökbefogadási alkalmassági vizsgálatot.


Miből áll az alkalmassági vizsgálat?


Orvosi és pszichológiai vizsgálatból, illetve ellenőrzik a környezet alkalmasságát. Ez nemcsak azt jelenti, hogy meglátogatják a pár otthonát, hanem feltérképezik az anyagi helyzetüket, a családi élethelyzetüket, a személyiségüket és a motivációjukat és a gyerek neveléssel kapcsolatos elképzeléseiket. Ezekből derül ki, hogy a leendő szülők képesek-e biztosítani a gyermek felnevelését. Az alkalmassági vizsgálat eredményéről 60 napon belül születik döntés.

Ami az anyagi helyzetet illeti, gyakran felmerül a kérdés: feltétel egy bizonyos jövedelem az örökbefogadáshoz? A válasz: nem. Nincs előírt minimális jövedelem. Az a fontos, hogy a gyermek zavartalanul, megfelelő környezetben nevelkedhessen.


Kit lehet egyáltalán örökbe fogadni?


• Olyan gyermeket, akinek a szülei elhunytak.

• Olyan gyermeket, akinek a vér szerinti szülei nyilatkozattal a gyámhivatalban hozzájárultak az örökbefogadásához, és a gyermek betöltötte a 6 hetes életkorát.

• Olyan gyermeket, akit nevelésbe vett a gyámhivatal, majd a szülői kapcsolattartás hiánya miatt végleges határozattal örökbefogadhatónak nyilvánította.

• Olyan gyermeket, akinek a szüleit a bíróság jogerős ítélete megfosztotta szülői felügyeleti jogaiktól.

• Olyan gyermeket, akit az egészségügyi intézmény erre kijelölt helyén ún. inkubátorban helyeztek el és hat héten belül nem jelentkezett a szülő a gyermekért.


Második lépcsőfok: Ismerkedés, barátkozás, majd a gyermek gondozása


Miután sikerült átmenni az örökbefogadási alkalmassági vizsgálaton, jöhet az örökbefogadás „küszöbe”, az ismerkedés. A leendő szülők megismerik a gyermek élettörténetét, utána a következő alkalommal már személyesen is láthatják a gyermeket, de akkor még nincs lehetőség ismerkedésre. Arra csak azután kerül sor, hogy az örökbefogadók úgy döntenek, szeretnék befogadni a gyermeket. Ebben az esetben az örökbefogadási tanácsadó megszervezi az első személyes találkozót. A gyermekkel való barátkozás időtartama általában 1-3 hónap, míg újszülöttek esetében néhány nap, mely alatt az örökbefogadni szándékozó szülő 10 munkanap munkavégzés alóli mentesítésre jogosult, melyhez az igazolást a területi gyermekvédelmi szakszolgálat állítja ki. Abban az esetben, ha minden jól alakul, a gyermeket legalább egy hónapra kihelyezik gondozásba az örökbefogadókhoz.


Harmadik lépcsőfok: az örökbefogadás engedélyezése


Ez történhet nyíltan és titkosan. Hogyha a vér szerinti szülők ismerik az örökbefogadókat, akkor nyílt örökbefogadásról beszélünk, de ha számukra ismeretlen személy fogadja örökbe a gyermeket, akkor titkos örökbefogadás elé néznek a leendő szülők.

Az örökbefogadni szándékozók kérelmére a gyámhatóság dönt az örökbefogadás engedélyezéséről, a környezettanulmány és a beszerzett bizonyítékok alapján, ami a kérelem benyújtásától számított legkésőbb 60 napon belül megtörténik.

Ha zöld utat kapott a pár és örökbefogadhatja a gyermeket, a gyámhatóság a határozatát megküldi az anyakönyvvezetőnek, ami alapján újra anyakönyvezik a gyermek születését, már az örökbefogadó szülők adataival.


Másfél évig figyelemmel kísérik az örökbefogadó családot: jön az utánkövetés


Még nincs vége mindennek azzal, hogy beköltözik a párhoz a gyermek, akit hivatalosan is örökbefogadtak. A gyámhatósági határozatot követően legfeljebb 5 évig figyelemmel kísérik (illetve szükség esetén segítik) a gyermek életkörülményeit, helyzetét, az örökbefogadó családjába történő beilleszkedését. Az örökbefogadó szülők által kiválasztott szervezet végzi az utánkövetést: egy arra kijelölt közhasznú szervezet vagy a szakszolgálat. Az első ilyen „ utánkövetés” , vagyis tanácsadás, az örökbefogadás után 6 hónappal történik, a második pedig másfél év múlva. Amint letelt az utánkövetés kötelező időtartama, utána még három-és fél évig az örökbefogadó szülő jogosult segítséget kérni, kérdéseit megosztani az utánkövetést végző szervezettel.

Minden gyermeknek legyen esélye arra, hogy szerető családban nevelkedhessen. Ha szeretne ennél többet megtudni az örökbefogadásról, látogasson el a csalad.hu oldalra!" 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL