GYERMEK

Gyerekszáj - 11 válasz a gyermekek olyan kérdéseire, melyekkel az őrületbe kergetnek

A gyerekek más szemmel nézik a világot. Semmi sem kerüli el a figyelmüket – kíváncsiságuk határtalan! Folyamatosan kérdéseket tesznek fel, és kérik a felnőtteket, hogy azonnal adjanak ezekre választ. Ám gyakran ez nem is olyan egyszerű, és bizony fejtörést okoz. Megmutatjuk a leggyakoribb kérdéseket, és a helyes válaszokat, melyek segítenek abban, hogy csillapítsd a gyermek tudásszomját!

1. Miért forr a víz?


Amikor a víz felmelegszik, a molekulái elkezdenek egymásnak ütközni. Amint ez a mozgás fokozódik, a molekulák közti távolság egyre nagyobb és nagyobb lesz. Végül elérkezik az a pillanat, amikor a molekulák közti kötés erőteljesen meggyengül. A molekulák emiatt szerteszét repülnek és vízpára keletkezik. Ezt a folyamatot nevezik „párolgásnak".


2. Mi tartja a repülőgépet a levegőben?


Mi tartja a 162 tonnás Boeing 747-et a levegőben? A titka mindennek az „emelés". Emelkedés akkor következik be, ha a levegő a repülőgép szárnyán egyszerre halad át és belekap. Mivel a levegő gyorsabban mozdul el a szárny fölött, így kisebb nyomás keletkezik. Ugyanakkor a szárny alatti sűrű levegő pedig felfelé tolja a gépet. Minél nagyobb a sebesség, amivel a gép halad, annál erősebb az emelkedés.


3. Miért fehér a hó?


Ha külön-külön nézed, a hópelyhek mindegyike színtelen és átlátszó. No de akkor miért lesz fehér a hótakaró? A válasz erre az, hogy amikor a hópelyhek nagy tömegben vannak, akkor hajlamosak megtörni és visszatükrözni a napfényt. A visszavert fény fehér színű, hiszen a Nap is fehér (noha a légkörön áthaladó napfényt sárgának látod).


4. Miért nem lehet az emberi haj természetesen kék?


Az emberi haj olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek fekete, barna, szőke vagy vörös színt kölcsönöznek a hajnak. A hajadban apró légbuborékok is vannak. A pigmentek kombinációja és a hajban található légbuborékok száma határozza meg a színt. A hajban lévő pigmentek nem képesek kék vagy zöld színűre festeni a hajat, ebben a kombinációban.


5. Miért lebegnek az űrhajósok a világűrben?


Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az űrhajósokra a Nemzetközi Űrállomáson bizony igenis hat a gravitáció. A Föld gravitációja a Föld körüli pályán haladó minden dologra kihat. Ami a súlytalanságot illeti, azért van jelen, mert az állomás és annak lakói a Föld felszínén 7,9 km/s alá esnek. Az állomás azonban nagyon magasan helyezkedik el, ezért már nem hat rá olyan mértékben a gravitáció, és a Föld körül kering. Az ilyen kabinban lévő személy ideiglenesen súlytalanságot tapasztalna. A pályán tartózkodó űrhajósok pontosan ugyanezt élik át, csak mindezt folyamatosan.


6. Miért kék az ég?


Ahogy a Nap sugarai belépnek a Föld légkörébe, szétszóródnak és megtörnek. Kezdetben fehér, aztán a napfény a szivárvány hét színére oszlik. Mivel a kék jobban szétszóródik, mint más színek, ezért látod az égboltot kéknek. Az ég azonban sosem egyszínű kék, mivel más színek is jelen vannak a palettán.


7. Miért alakul ki a köd?


A köd milliárdnyi apró vízcseppből vagy jégkristályból áll, amelyek a földfelszín felett helyezkednek el a levegőben. Akkor alakul ki, amikor a levegő lehűl, a talaj pedig fel van melegedve, vagy éppen fordítva. Mindkét esetben a vízpára vagy jégrészecskék vastag, burkolatszerű felhőréteget képeznek a föld felszíne felett.


8. Miért nem gyullad meg a víz?


A víz olyan kémiai reakció eredményeképpen alakul ki, ahol a hidrogén az oxigénnel egyesül, miközben hő keletkezik. Mivel már a fölösleges hő eltávozott, így a víz természetes körülmények között nem képes meggyulladni.


9. Miért jár az óramutató pont abba az irányba?


Mielőtt feltalálták volna a mechanikus órákat, az emberek napórát használtak. A napóra először az északi féltekén jelent meg, ahol a Nap mozgása árnyékot vet az órára és balról jobbra halad. A történelem során a mechanikus órák esetében ugyanezt a beállítást tartották meg, mint ami korábban a napórára volt jellemző.


10. Miért létezik kerék?


A kerek alak tökéletes arra, hogy a lapos felszínen gördülni lehessen. Mivel a kerék peremének minden pontja egyenlő távolságra helyezkedik el a tengelytől, a tengely így ugyanolyan magasságban marad a talaj felett, így a jármű nem mozdul fel és le, amikor az úton halad. Ha az út felszíne nem teljesen sima, sokkal kényelmesebb kerekeken gurulni, semmint négyszögletes formán.


11. Miért visel az ember fehérneműt?


A kényelem és a komfortérzet mellett a fehérnemű viselése megvédi az intim területeket a fertőzésektől és baktériumoktól. A történelem során a higiénia miatt alakult ki a fehérnemű viselése. Nagyon drágák voltak, és igen kevés alkalommal volt lehetőség cserére. Ma is a higiénia a legfőbb ok, amiért fehérneműt viselsz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL