Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

A szülés utáni depresszió 4 fő jele - Lehet, hogy te is ebben szenvedsz?

Szerző:
Szabó Anna
Egy kisbaba születése egy rakás érzelmet válthat ki, az izgalmakon és örömön át a félelemig és a szorongásig. Ugyanakkor nem várt depressziót is eredményezhet. Ebben az esetben a depresszió és a szorongás olyan mértékű is lehet, hogy megakadályozhatja azt, hogy az anyuka megfelelően ellássa a kisbabát és törődjön a családjával.

 

A gyermek születése egy nő életében egyszerre öröm és egyszerre nyomasztó. Mámorító érzés valami újat és értékeset teremteni, és ez az öröm, a felmerülő nehézségek ellenére is végigkíséri egy édesanya életét. Ám nem csak a szülés alatt, sajnos utána is bekövetkezhetnek különféle komplikációk, a szövődmények zavaróak és akár veszélyesek is lehetnek. Egy édesanya ugyanis a terhesség alatt és után is küszködhet fizikai és mentális nehézségekkel. Néhányan pedig megtapasztalhatják a PPD-t, azaz a szülés utáni depressziót, amelyről ez a cikk is szól. Most megmutatjuk, milyen jelek utalnak nak erre.

 

Különbség a PPD és a „Baby Blues" között

 


Elengedhetetlenül fontos különbséget tenni a látszólag hasonló, de mégis nagyon különböző állapot között. A „Baby Blues" egy olyan kifejezés, amely azokat az érzéseket írja le, amit sok nő megtapasztal a szülést követően, azaz „az aggódás, a boldogtalanság és a fáradtság" állapotát. Tanulmányok szerint legalább a nők 80%-a tapasztal ilyesmit. Ám ezek az érzések enyhülnek, és el is múlnak kb. két hét után.


A PPD is ezeket az érzéseket hozza magával, ám sokkal nagyobb mértékben. Emellett egyéb tünetek is a felszínre kerülhetnek. Fontos tudni, hogy a PPD egy elismert mentális és egészségügyi állapot, és bár ritkábban fordul elő, mint a „Baby Blues", de azért igen gyakori a megjelenése ennek is. Ahhoz, hogy megértsd a gyakoriságát, a PPD előfordulása meghaladja éves szinten (férfiakat és nőket tekintve) az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a leukémiát, a sclerosis multiplexet, a Parkinson-kórt és a tuberkulózist. A nők 11-20%-a tapasztal PPD-t a szülést követően évente.

 

3. Kimerülés, mégis alvászavarok megjelenése


A friss édesanyák sajnos nem mindig tudnak elegendő mennyiséget aludni, hiszen éjjelente is fel kell kelni, hogy megetessék a kisbabát. A legtöbb esetben azonban, amíg a gyermek alszik, az édesanya is azonnal pótolja az alvást. Azonban a PPD-s anyukák gyakorta szenvednek álmatlanságtól. Amikor pedig végre sikerül elaludniuk, rossz minőségű lesz az alvás, a túlterhelt agy nem tud feltöltekezni, így ez tovább bonyolítja az egészségtelen alvási ciklust.

gyermek fészek gyermeknevelés szülés depresszió kisbaba csecsemő szorongás édesanya kislány kisfiú
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL