Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

9 meglepő, de igaz tény a terhességről, amikről az orvosok ritkán beszélnek

Szerző:
Szabó Anna
Mi jut eszünkbe a terhesség kapcsán? Rosszullét, hátfájás, szokatlan ízlés, ezeket mind jól ismerjük, még a férfiak és a gyerekek is. Tudtad azonban azt is, hogy a még világra nem jött babák is tudnak sírni? És a mítosz, mely szerint az újszülötteknek nincs térdkalácsa, egyáltalán nem igaz? Készen állsz szembenézni azzal, hogy pigmentfoltok alakulhatnak ki az arcodon és a testeden?

Összegyűjtöttük a legmeglepőbb tényeket a terhességről és az újszülöttekről, amiket biztosan nem fogsz megtudni a barátaidtól vagy az orvosaidtól.


• Az egy éven át tartó terhesség nem egy mítosz. Általában a terhesség a fogantatás pillanatától a szülésig számítva 266 napig, vagy 38 hétig tart. A valóságban ez a szám azonban nagyobb és kisebb egyaránt lehet. Beulah Hunter például 375 napig volt várandós, mert a magzat lassabban fejlődött az átlagosnál, és több, mint egy évig az anyaméhben maradt, de végül egy egészséges kislány jött világra.

• A terhesség második felében a magzat körülbelül 1.14 liter vizeletet ürít naponta, aminek egy részét aztán megissza.

• A méh a normálisnál 500-szor nagyobbra nő a terhesség alatt, de a gyerek világrajövetele után két hónappal már visszahúzódik a szokott méretére. Terhesség előtt nagyjából akkora, mint egy barack, annak végére, pedig mint egy görögdinnye.

• A nők a terhesség harmadik trimesztere alatt több ösztrogént termelnek, mint 3 terhesség nélkül töltött évben, és egy teljes terhesség alatt többet, mint életük maradék részében összesen

• A terhesség alatt a nőknek nem csupán a derekuk lesz vastagabb és a mellük duzzadtabb, de a lábméretük is megnő. Ennek okát ismerjük: megnövekedett folyadékfelhalmozódás a várandós nő testében, hormonális változások miatt a kötőszövetek puhábbak lesznek, és a nagyobb súly miatt a lábfejet is nagyobb terhelés éri.

• A babák már születésük előtt, az anyaméhben is képesek sírni. Ez a képesség a harmadik trimeszter környékén alakul ki, és valójában nem más, mint az alacsony decibelű hangokra adott válasz. Videóra vett ultrahangfelvételeken láthatóak sírásra emlékeztető viselkedést tanúsító magzatok, akik kinyitják a szájukat, és egyenetlenül veszik a levegőt, mielőtt kifújnák azt.

• A terhesség gyakori kísérői a pigmentfoltok. Az anyák 90%-a szembenéz velük. Ezek a foltok főleg a homlokon, az orron, az állon, az arccsontokon és a szemek környékén alakulnak ki. Színük függ az anya bőrszínétől: a világos bőr sötétebb lesz, a sötétebb pedig világosabb.

• A babák ujjlenyomata a 10. és a 19. hét között alakul ki, és ha ez egyszer megtörtént, sosem fog megváltozni az ember élete alatt.

• A még anyaméhben lévő gyerek is képes érezni, ízlelni és szagolni az ételt, amit az anya elfogyaszt. Ez a későbbi ízlésére is hatással lehet.

 

gyermek terhesség terhes magzat trimeszter
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL