GYERMEK

9 gyermekgondozási tipp a nagyitól, amit az orvosok szerint jobb, ha elfelejtünk

A tudósok bizton állítják, hogy a mai nagyszülők abszolút nem bővítik ismereteiket a gyermekek gondozásával kapcsolatban. Kizárólag a saját tapasztalataikra hagyatkoznak, és hajlamosak olyan tanácsokat adni, amik már elavultnak számítanak, sőt, veszélyesek is lehetnek. Íme, néhány tipp a szülői fórumokról, hogy segítsünk a fiatal anyukáknak eligazodni a jótanácsok világában.

1. Pólya nélkül a gyermek karikalábú lesz

A múltban a pólyázás rendkívül gyakori művelet volt, ugyanis a szülők úgy hitték, hogy az majd egyenesen tartja az újszülött lábait, és nem lesz karikalábú. A gyermekorvosok szerint azonban a pólyázás ártalmas, mert elősegítheti a csípőficam kialakulását. A pólyázásnak akkor lehet értelme, ha a gyermeknek idegrendszeri problémái vannak, vagy krónikus hasfájásban szenved, mert ilyen esetekben a pólya segíthet megnyugtatni őket. Ha azonban a baba gond nélkül elalszik, felesleges a használata.


2. Ahol kisbaba van, nagyon meleg kell, hogy legyen

Nem, valójában nem. A túlmelegedés legalább olyan veszélyes, mint a kihűlés. A gyermekszoba ajánlott hőmérséklete 16 és 20 fok között mozog. A tudósok szerint ekkora hőmérsékleten fog a legjobban aludni. Ráadásul egy hűvösebb szobában az orrban található orrnyálkaváladék nem szárad ki, és könnyebb lesz az újszülöttnek lélegezni.


3. A gyermek megnyugtatásának egyik legjobb módja, ha valami édesbe mártjuk a cumit

Rengeteg nagyszülő ajánlja a síró gyermek lecsendesítésére a mézbe vagy mogyoróvajba mártott cumit, az orvosok viszont ellene vannak ennek a módszernek. Ezek a termékek rendkívül allergének, és sosem lehet tudni, hogy a baba miként fog reagálni rájuk. Ha pedig a fogzás is megkezdődött, a cukros ételektől lyukasak lehetnek a fogak, a méz pedig akár ételmérgezést is okozhat. Ne felejtsd el kikérni a gyerekorvos véleményét arról, hogy a babának kell-e egyáltalán cumi, vagy sem.


4. Mindig lennie kell egy párnának és egy takarónak a kiságyban

Régebben az anyák úgy rendezték el a gyerekágyakat, mint a sajátjukat, csak kicsiben. Mindig volt egy pokróc és egy vékony párna. Az orvosok viszont újra és újra figyelmeztetnek minket: a gyermek ágyában semmi keresnivalója párnáknak, takaróknak és játékoknak, mert fulladást okozhatnak. Ha túl hideg van a szobában, adj a babára egy melegebb pizsamát, de ne takargasd be őt.

 

5. Az újszülöttnek a hasán kell aludnia

Első hallásra ez az állítás teljesen logikusnak hangzik: ha a szülők a hasára fordítják a babát, biztosan nem fog megfulladni. A szakértők viszont rájöttek, hogy ez a módszer sokkal veszélyesebb, mint a háton alvás, ugyanis
• a póz, amiben fekszik, a légutak elzáródását okozhatja,
• túl nagy nyomás nehezedik a hasukra és a rekeszizmukra,
• ebben a helyzetben könnyen túlmelegszenek.

Ezért a gyermekorvosok azt ajánlják, hogy inkább fektessük a hátukra a babákat, és fordítsuk el a fejüket az egyik oldalra.


6. Teljes csend kell az alváshoz

A felnőttek számára gondot jelent az elalvás, ha a környezetükben nagy a hangzavar, a csecsemőknek azonban segít álomba szenderülni. Egy szabály van csak: a hangnak nem szabad egyre hangosabbá válnia. A kisbabák akkor is képesek elaludni, ha az édesanyjuk telefonon beszél valakivel, vagy ha a fürdőszobában folyik a víz. Néhány szülő fehér zajt kapcsol be, hogy segítse az elalvást. Ennek hála a gyermek nem ébred fel a porszívózás vagy a mosogatás hangjára sem.


7. Ütemterv szerint etetni a kisbabát

A nagyszülők, sőt, néhány orvos is azt ajánlja, hogy egy adott beosztást követve etessük a csecsemőt, ez az eljárás azonban az anyát és a gyermeket egyaránt kifárasztja. Az orvosok szerint jobb, ha a baba igényei szerint szoptatsz, nem pedig egy táblázat szerint. Ez a bébiételekre viszont nem vonatkozik, mert esetükben pontosan meg van adva, mikor kell őket a gyermeknek adni.


8. A lehető leghamarabbi hozzátáplálás

Fiatal szülők gyakran hallják azt a jótanácsot, hogy a 3 hónapos gyermeknek adjanak lágy tojás sárgáját, négy hónaposan pedig etessék müzlivel, pedig az orvosok szerint ez felettébb ártalmas is lehet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a hozzátáplálást elég akkor kezdeni, ha a baba elmúlt 6 hónapos.

9. Az állati eredetű tejek jobbak, mint a tápszer

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a bébiételek csupa káros anyagot tartalmaznak, és helyette inkább az állati eredetű tejeket választják. Az orvosok viszont úgy vélik, hogy ezzel csak a csecsemő egészségének ártanak. A gyermekek számára kifejlesztett tápszerek még az anyatejen lévő kisbabák számára is tökéletes. Az állati tejek számtalan ok miatt veszélyesek:

• rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaznak, amit a gyermek veséje nem bír feldolgozni
• szükségtelen mennyiségű vasat és C-vitamint tartalmaznak
• a benne található fehérjék irritálhatják a bélnyálkahártyát
• a baba allergiássá válhat a tejre, illetve hízásnak indulhat.

Mindezek miatt az állati eredetű tej bevezetése csak egyéves kor után ajánlott.

Néha a nagyszülők követnek kel ugyan hibákat, de ne feledjük, mennyi hasznos információ van a birtokukban, valamint tapasztalat és támogatás. Légy türelmes, és próbáld megmagyarázni nekik, miben tévedtek. Akár el is hívhatod az újdonsült nagyit a következő védőnői szaktanácsadásra. Emlékezz, hogy ők is azt akarják, hogy az unokájuk boldog és egészséges legyen, és legalább annyira szeretnének rá vigyázni, mint te.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL