GYERMEK

8 tipp, hogyan kezeld a stresszben lévő gyermeket - Tudd meg, milyen a hatékony stratégia a stressz

Szerző:
Szabó Anna
A stressz bizony már a gyermekeket sem kíméli. Általában akkor lép fel, amikor a gyermek új helyzet elé kerül, legyen az pozitív vagy negatív - persze, az utóbbihoz inkább kapcsolódik. Az első, amit egy szülőnek tudni kell, hogy a minimális stressz normális, és akár még előnyös is lehet az életben, mivel a gyermek erősebb és alkalmazkodó képesebb személyiséggé válik általa.

Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, a szülőnek meg kell tanítania a gyermeket arra, hogyan birkózzon meg a stresszel. Az ilyen jellegű tapasztalat és az elsajátított készségek minden téren hasznosak lesznek a gyermek számára a jövőben. Jó hír, hogy nem kell külön stratégiát kidolgoznod, hiszen a szakemberek már pontosan választ adtak mindenre, neked csak követned kell az alábbi tippeket.

 

Mielőtt azonban elsajátítanád ezt a stratégiát, meg kell értened, hogyan ismerheted fel, hogy a gyermeked stressztől szenved:

 


1. A viselkedése rossz irányba változik (pl.: rossz szokások, mint az ujjszopás, a füllentés vagy a zaklatottság, túlreagálás stb.)
2. A rossz egészségi állapot a stressz eredője is lehet
3. Változások a másokkal való kapcsolattartásban
4. Kijelentések: „Mérges vagyok" (negatív érzelmek stb.), „Értéktelen vagyok" (torz önkép), és „Az emberek gyűlölnek" (rossz társadalmi kapcsolatok)

 

Hogyan kezeld a stressztől szenvedő gyermeket?
1. Uralkodj az érzelmeiden

 


A gyermekek sokkal jobban érzékelik, mit érzel, semmint azt gondolnád. Ha a beszélgetések alkalmával látszik például a pánik az arcodon, a gyermeknek ettől csak még nehezebb lesz.

 

2. Légy specifikus

 


Beszélgess a gyermekkel a rajta megfigyelt stressz okozta megnyilvánulásairól (viselkedésbeli változás, érzelmek, negatív gondolatok, amiket hangoztat).

 

3. A „Minden rendben lesz" nem egyenlő azzal, hogy „Minden rendben van"

 


A gyerekek a jelenben élnek, és másképp érzékelik az időt, mint a felnőttek. Nem rendelkeznek kellő tapasztalattal az életben, és ezért a „Minden rendben lesz" kijelentés úgy hangzik, mint a „soha" vagy „nagyon hosszú idő múlva". Próbáld meg együtt kitalálni a gyermekkel, hogyan lehet megoldani a problémát, és várj, míg utána magától megszűnik.

 

4. Váltsátok közösen valóra az ötleteket

 


Miután megvan a megoldás, egyszerűen csak cselekedj! Emellett ne felejtsd el becsülni a gyermek által elért eredményeket.

 

5. Néhány dolog nem megoldható – tanítsd meg a gyermeknek, hogyan fogadja el őket

 


Első pillantásra ez esetleg ellentmondhat a hármas pontnak. Azonban a jelenlegi tanács csak azokra a dolgokra vonatkozik, amelyeket nem lehet megváltoztatni, pl.: ha más városba költözöl, és a gyermek emiatt fél. Meg kell tanulnia, hogyan alkalmazkodjon az ilyen dolgokhoz.

 

6. Próbálj meg pozitív dolgokat is mondani egy előnytelenebb helyzetről

 


A pozitív szemlélettel egy teljesen más nézőpontból is megvizsgálható az adott helyzet. Pl.: a gyermek rosszul érezheti magát az új iskolában, de a feladata az, hogy kiaknázza a lehetőségeit.

 

7. A közösség segít megoldást találni a problémákra

 


Ha kapcsolatba lépsz más szülőkkel és gyermekeikkel, akik ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, akkor sem te, sem a gyermek nem érzi magát egyedül. Beszélgethetsz olyan emberekkel, akik megértik a problémáidat, és nem ítélkeznek fölöslegesen. Sok hasznos tanáccsal is szolgálhatnak számodra más szülők.

 

8. Próbálj meg annyi pozitív életérzést közvetíteni a gyermek felé, amennyit csak tudsz!

 


Segíts a gyermekednek abban, hogy sok izgalmas élményben lehessen része, és új barátokra találhasson. Ez valóban boldoggá teszi a gyermekeket, és eltereli a figyelmüket a stresszes gondolatokról.

 

gyerek gyereknevelés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL