Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

5 ok, amiért a mai társadalom korlátozza a gyermekek mentális egészségét és agyi fejlődését

Szerző:
Szabó Anna
Szerinted a modern éltmód segíti vagy gátolja a gyermekek mentális egészségét? Vannak emberek, akik úgy vélik, hogy minden bizonnyal akadályozza és ténylegesen befolyásolhatja az agy fejlődését. Tehát igaz, hogy a gyermekek mentális egészsége hiányt szenved a mai társadalomban, mivel sokkal több mindennel kell megbirkózniuk, mint a korábbi generációknak?

 

1. Megkapnak mindent, amit akarnak, és akkor, amikor akarják

 


A szülők túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy nemet mondjanak, könnyebb teljesíteni a gyerekek kéréseit. Rugalmasságot és eltökéltséget igényel, hogy ragaszkodj a fegyvereidhez, és megbirkózz egy követelőző gyermekkel, főleg nyilvános helyen, de a várakozás lényeges része a felnőtté válásnak. A késleltetett elégtétel fontos része a felnőtté válásnak. Meg kell tanulni várni és elviselni egy kis stresszt, hogy hosszú távon boldog legyen valaki. Ha a gyermek azonnal megkapja azt, amit akar, rövidtávon biztosan boldog lesz. Ám idősebb korban, nem lesz képes kezelni még egy kisebb kudarcot sem, ezáltal éretlen lesz. Ha egy gyermek sosem hallotta a „nem" szót, felnőtt korában nem lesz képes érett módon elfogadni azt. Tanítsd meg neki, hogyan kell megbirkózni a „nem" szóval. Nem teszel neki semmi jót azzal, ha megadod neki mindazt, amit csak akar.

 

2. A gyerekek alakítják a szabályokat

 


Régebben, a szülök mondták meg, hogy mikor kell lefeküdni, mit kell enni, mikor kell játszani, és hova mehet a gyermek, hova nem. Manapság a gyerekek nem hajlandók megenni bizonyos ételeket, nem fekszenek le időben, nem hajlandók egyedül felöltözni, és sikoltoznak, ha nem játszhatnak a szülő okostelefonján. Mióta mondhatja meg egy gyermek a szülőnek, hogy mit szabad, és mit nem? A szülő feladata ez, és nem fordítva! A szülők tudják, hogy mi a legjobb a saját gyermekük számára. Tudják, hogy fontos a kiegyensúlyozott étrend, az elegendő éjszakai alvás, ahogy az is, hogy megtanuljanak egyedül öltözni, és nem jó, ha órákat töltenek az okoseszközök előtt. Ha hagyjuk, hogy a gyermek uralkodjon otthon, ezzel rossz üzenetet közvetítünk felé, és felnőtként önző és nárcisztikus lesz.

 

3. Túl sok technológia

 


Lehet, hogy túl sok a technológia? Nyilvánvaló, hogy igen. Ha az okoskészüléket nyomod a kezébe ahhoz, hogy elfoglalja magát, megfosztod az emberi interakcióktól. A virtuális világ túlzottan stimuláló, világos és hangos, olyan effektekkel kombinálva, amelyek nem jellemzők a való életre. Add hozzá a történeteket, melyek tele vannak drámával és rejtéllyel. Nos, csodálkozol, hogy nem képes végig ülni csendben egy tanórát, nem érdekli a matek? A gyermek agya megszokja az okostelefonok és videójátékok nagyfokú stimulációját, így az agya számára egyre nehezebbé válik, egyre kevésbé ösztönzi az egyszerűen tálalt információ.

 

4. Egy világ, ahol nincs unalom

 


Emlékszel, amikor azt mondtad a nyári szünet alatt, hogy unatkozol? Volt ilyen? Nos, bizonyára soha többet nem mondtál ilyet, miután édesanyád adott egy hosszú listát az elvégzendő házimunkákról. Manapság sokféleképpen leköthetik magukat a gyerekek, mielőtt azt mondhatnák, hogy unatkoznak. Okostelefon, TV, iPad, laptop, elektromos játékok... és a szülők mégis félnek attól, hogy gyermekeik unatkozhatnak. Az unalom azonban hozzájárulhat a gyermek mentális egészségéhez, hisz ilyenkor kénytelenek használni a képzelőerőjüket. A szülők régebben nem voltak ott, hogy minden percben szórakoztassák gyermekeiket. Manapság miért kell kihagyni a gyermeket a házkörüli munkákból? Vond be a háztartás mindennapos feladataiba, jó lecke lesz a jövőre nézve.

 

5. Kevesebb szociális érintkezés

 


Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a gyermekek és a tinédzserek az ébren töltött idejük 75%-t a képernyők előtt töltik. Azt is kimutatták, ha elszakították őket az eszközeiktől, nagyon magányosnak érezték magukat. Ez ellentmondásos lehet, de a mai fiatalok számára a közösségi média egyfajta életmód. Azonban számos problémát okoz. Igaz, hogy azonnal üzenetet küldhetnek, követhetik barátaikat, de az emberi érintkezés több a verbális kommunikációnál. Fontos a testbeszéd, a hangszín, a nem verbális jelek. Lehet valakinek több ezer barátja a Facebookon, de attól még érezheti magát magányosnak. Az online beszélgetés révén a gyermek nem szerezheti meg a felnőtt élethez szükséges alapvető szociális készségeket. Emellett szorosan kapcsolódik a lustasághoz és az elhízáshoz.

 

Mit tehetünk ez ellen, hogyan járulhatunk hozzá a gyermek mentális egészségéhez?

 


• Szabjunk határt a technológiának
• Vacsorázzon együtt a család
• Játsszunk társasjátékot velük
• Kiránduljunk, menjünk ki együtt a szabadba
• Hanyagoljuk a kütyüket az autóban és az éttermekben
• Hagyjuk a gyermekeket várakozni, ne féljünk nemet mondani
• Határozzuk meg az étkezések és a lefekvés időpontját
• Ne készítsünk többféle ételt, mert a gyermek könnyen válik válogatóssá
• Vonjuk be őket a házimunkába
• Tanítsunk meg nekik a szociális képességeket, mint pl. az osztozás, a Kérem szépen és a Köszönöm
• Győződjünk meg arról, hogy maga után összepakol


Szülőnek lenni nagyon nehéz, de nagyon „kifizetődő" is lehet. Azzal segítesz a gyermekednek a legtöbbet, ha határokat állítasz fel és világosan értésére adod, hogy milyen elvárásaid vannak vele szemben. Hidd el, idősebb korában hálás lesz érte.

 

gyermek gyermeknevelés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL